Tort Cu Ghimbir Si Dulceata De Visine
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Un tort rapid, de iarna, cu aroma de cafea si ghimbir, dupa o idee din revista Click Pofta Buna nr.12.
Pentru cei care doresc sa stie, cateva cuvinte despre ghimbir:
Cuvantul "ghimbir" provine, asemenea altor denumiri ale plantei in mai multe limbi europene (”Ingwer” in germana, ”gingembre” in franceza, ”ghimbir” in romana, ”zenzero” in italiana, ”ginger” in engleza etc.) din latinescul ”zingiber”, imprumutat si el din greaca veche (”zingiberis”).
Cum India a fost sursa de ghimbir a Europei in antichitate, denumirea greaca este, de fapt, o preluare din limbile vorbite pe teritoriul Indiei in acea perioada: ”singivera” in pali si ”shringavera” in sanscrita. Aceste denumiri inseamna ”in forma de corn de cerb”.
Cu toate ca denumirile in majoritatea limbilor europene provin din greaca veche, in mod surprinzator grecii contemporani il numesc ”piperoriza” (radacina de piper), cu referire la gustul iute al rizomului.
Ghimbirul este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice. Este o specie perena care are nevoie de o temperatură ridicata si constanta precum si de o umiditate permanenta pentru a se dezvolta corespunzator. Rizomul de ghimbir are o forma neregulata, contorsionata si e noduros, atingand pana la 5-6 centimetri in lungime. Ghimbirul e deosebit de pretuit în bucatariile orientale si da mancarurilor un gust dulce, picant.Cu ghimber se imbogateste si innobileaza legumele(cartofii, ciupercile), pestele, vanatul,preparatele din carne de pasare si deserturile(sosuri, sufleuri, compoturi din rubarba sau alte fructe) si lichiorurile. Se asezoneaza in special cu coriandru,cardamom, scortisoara si cuisoare.
Rizomul nu se consumă crud, ci se curata indepartandu-se coaja, si se taie în felii care se gatesc ca acompaniament la carnuri sau sosuri, in salate, curry-uri etc. Ghimbirul se consumă cateodată in forma sa pisata, marunțita. In acest caz ghimbirul e o pulbere fina asemanatoare piperului alb. De altfel, un nume alternativ al ghimbirului, introdus de turci in Moldova si Muntenia a fost cel de 'piper alb'. Denumirea de ghimbir a fost folosită mai ales în Banat si Ardeal provenind din maghiarul gyömber, iar apoi s-a impus in intreaga tara. In fostele colonii britanice, cum ar fi Canada, Australia, Jamaica, Kenia, se consuma o asa-zisa "bere" din ghimber (ginger beer) care de fapt este o bautura ne-alcoolica, racoritoare.(Wikipedia)
Dificultate: mica
Timp de preparare:1h15'
Ingrediente:
Pentru blat:
125g unt,
150g zahar pudra,
2 oua,
3 linguri de lapte,
4 linguri de cafea concentrata,
150g faina,
1 lingurita praf de copt,
1 lingurita ghimber macinat Kotanyi.
Pentru umplutura:
1 borcan dulceata de visine,
1 plic crema pentru tarte(250ml lapte),
1 plic frisca(150ml lapte),
2 plicuri intaritor de frisca
2 plicuri zahar vanilat.
Pentru decor:
100g ciocolata menaj,
floricele din plastelina de ciocolata.
Mod de preparare:
1. Pentru blat, freci untul moale la temperatura camerei cu zaharul. Incorporezi pe rand ouale,
amestecand energic, adaugi laptele si cafeaua(am pus si o lingura esenta de cafea).
Incorporezi faina amestecata cu praful de copt si lingurita de ghimbir macinat de la Kotanyi.
Torni compozitia intr-o forma de tort unsa si tapetata cu hartie de copt, cu diametrul de 24 cm
si coci la cuptorul preincalzit circa 30 de minute. Scoti din tava si lasi blatul sa se raceasca.
2. Pui dulceata de visne la incazit pana cand gelatina devine fluida si calda o pui peste blatul racit. O lasi deoparte.
3.Pentru umplutura, amesteci praful de frisca cu laptele, pui un pachet de zahar vanilat si unul de intaritor de frisca, iar cand frisca este gata, lasi deoparte. Amesteci praful de crema cu laptele rece si cand crema este gata, adaugi intaritorul de frisca si zaharul vanilat, apoi incorporezi jumatate din cantitatea de frisca in crema.
4.Peste dulceata racita pui crema, imbracand tot blatul.
6. Cu o razatoare de legume radem ciocolata, incercand sa facem carlionti sau fulgi de ciocolata...
mie nu prea mi-au iesit :( Ii presaram peste crema acoperind si lateralele.
Din plastelina de ciocolata roz ciclamen am decupat floricele si le-am pus pe tort.
Si o felie delicioasa
Aroma de ghimbir nu s-a prea simtit, blatul a fost delicios, onctuos si delicat, pufos si aromat datorita cafelei.