Tort Cu Fructe Excelent
articol scris de Ionela blog ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com
Îmi place ciocolata, însă uneori simt nevoia unui dulce răcoritor, cu fructe şi aromă fină de vanilie. Este şi cazul acestui tort excelent, foarte simplu de pregătit (chiar şi pentru începători), care însă are un gust savuros, ca un buchet de flori de primavară.
Pentru a-l pregăti, avem nevoie de:
- 1 blat de tort de cacao (făcut din 8 ouă, 8 linguri zahăr, 8 linguri apă, 8 linguri făină şi 2 linguri cacao), însă nu mai revin asupra tehnicii de lucru, pentru că am tot redat-o la fiecare tort
- 500 ml frişcă lichidă
- 2 plicuri cu praf de budincă, cu arome diferite (eu am avut de vanilie şi de căpşuni) şi 1 litru lapte pentru prepararea budincilor
- 1 plic gelatină alimentară
- fructe de care aveţi la îndemână (banane, portocale, piersici, ananas, kiwi)
- 300-400 ml sirop pentru însiropat blatul de tort, format din apă, zahăr şi vanilie (punem apa şi zahărul pe foc, până ce se topeşte zahărul; dăm vasul la o parte şi adăugăm sucul de la 1/2 lămâie, dar şi esenţa de vanilie, după care lăsăm siropul la răcit).
Procedăm astfel:
- după ce am făcut blatul de tort (puteţi folosi şi unul gata preparat, din comerţ), îl lăsăm la răcit iar apoi îl tăiem în trei foi şi îl lăsăm deoparte;
- împărţim gelatina în două părţi egale, pe care le punem în două ceşti, cu câte 4-5 linguri de apă în fiecare; după 10-15 minute, punem ceştile într-un vas cu apă (în sistemul bain-marie) şi îl aşezăm la foc mic, încălzind uşor gelatina, până ce aceasta devine lichidă, după care o lăsăm la răcit;
- preparăm cele două budinci conform instrucţiunilor de pe ambalaj şi le lăsăm la răcit;
- batem bine 250 ml frişcă lichidă şi o împărţim în două, adăugând peste fiecare budincă câte jumătate din cantitatea de frişcă bătură;
- amestecăm bine budinca cu frişca, astfel încât să rezulte o cremă pufoasă şi omogenă;
- după ce gelatina s-a răcit, o adăugăm peste crema formată din budincă şi frişcă;
- curăţăm şi tăiem fructele cubuleţe cât mai mici;
- îmbrăcăm cu folie transparetă vasul în care am copt blatul de tort (sau ambalajul în care am cumpărat blatul din comerţ) şi punem prima foaie de blat;
- o însiropăm bine şi întindem jumătate din prima cremă, peste care aşezăm un strat din fructele tăiate cubuleţe şi acoperim cu cremă;
- aşezăm a doua foaie de blat, însiropăm şi turnăm din cealaltă cremă (tot jumătate din cantitate), apoi un strat de fructe, cremă, blat, iar cremă şi fructe, până ce terminăm tortul;
- acoperim tortul cu folie de plastic şi dăm la frigider până a doua zi;
- scoatem a doua zi tortul de la rece şi din formă, îndepărtăm folia de plastic, şi îl ornăm după imaginaţia fiecăruia;
- eu am ornat tortul cu fructe, peste care am turnat jeleu de căpşuni, iar pe lateral am ornat cu restul de frişcă lichidă, bătută bine;
- dăm tortul din nou la rece şi servim după câteva ore.
Este un tort delicios, pe care îl recomand! Poftă bună!
Imagine pe secţiune: