Tort Cu Crema Ganache De Ciocolata
articol scris de victorpartan blog hapleablog.wordpress.com
Tortul ideal pentru serbarea zilei de nastere. Ciocolatos, asa cum va place…
Ce iti trebuie (poza 1)
Pentru blat:
- 9 oua
- 60 ml ulei
- 45 ml apa
- 9 linguri zahar
- 6 linguri de faina
- 6 linguri de cacao
Pentru crema ganache:
- 550 ml frisca
- 350 ciocolata (am folosit 270 gr ciocolata dark , restul ciocolata cu lapte)
- 100 gr fructe confiate (obtional); am folosit cirese confiate
Pentru insiropat blatul:
-150 ml apa
-3 linguri de zahar
- esenta de rom
Pentru glazura:
-160 gr ciocolata
-40 gr unt
-100 ml frisca
Pentru decor: martipan (pentru trandafiri), bomboane de ciocolata.
Plan de lucru:
- Incepem cu preparea cremei ganache, care de preferat sa stea peste noapte la racit.
- topim ciocolata impreuna cu frisca lichida pe baie de apa (pozele 2 si 3), pana se omogenizeaza.ATENTIE! Frisca nu trebuie sa fiarba! Punem ciocolata topita intr-un vas in care sa putem sa mixam apoi (poza 4). Lasam la racit peste noapte, sau cel putin 4-5 ore, apoi mixam la viteza mica pana devine o crema (pozele 5 si 6).
- Pentru blat , am preferat sa coacem pe rand 3 blaturi cu 1/3 din ingredientele necesare acestuia. Justificare: pentru a avea 3 bucati egale de blat de tort. Dar, la fel de bine, pentru a reduce timpul de munca, se face un singur blat si apoi se taie in 3.
Am pregatit ingredientele pentru primul blat (poza 7).
- Separam albusurile de galbenusuri, apoi albusurile le batem spuma. Spre final adaugam zaharul si apa (poza 8 ). Mixam in continuu, pana cand albusurile raman ‚”batoase’’ (poza 9).
- galbenusurile le mixam cu uleiul adaugat treptat (ca la maioneza) la viteza mica (poza 10).
- adaugam galbenusurile peste albusuri (poza 11), apoi cernem faina amestecata cu cacao, i incorporam peste albusuri cu o lingura de lemn.Compozitia obtinuta o asezam intr-o forma de tort cu pereti detasabili, tapetate cu foaie de copt (poza 12). Lasam la cuptor aproximativ 20 minute pana trece testul scobitorii. Repetam operatiunea si pentru celelalte 2 blaturi (poza 13)
Pentru sirop:
- Punem ingredientele intr-un ibric pe foc pana se dizolva zaharul. (poza 14).
Intre timp taiem fructele confiate si le lasam la inmuiat in apa cu esenta de rom. Le-am lasat aproximativ o ora , apoi le-am scurs bine (poza 15)
Asamblarea tortului:
Insiropam primul blat, adaugam jumatate din crema, apoi fructele confiate (poza 16). Repetam cu cel de-al doilea blat. Pe al treilea nu l-am mai insiropat (poza 17).
Prepararea glazurii:
Punem ciocolata cu untul pe baie de apa (poza 18). Cand ciocolata s-a topit adaugam si frisca. Amestecam bine pe foc, fara sa fiarba , pana obtinem glazura omogena (poza 19). Imbracam tortul in ciocolata (poza 20)
Martipanul il lasam la temperatura camerei pentru a putea fi modelat cu usurinta.(poza 21).Pentru realizarea trandafirilor, se formeaza bile din pasta de zahar , pe care le intindem cu mana ( pentru ca martipanul se modeleaza foarte usor) pentru a forma petale, – pentru baza mai mici, iar pentru exteriorul trandafirului mai mari. Se formeaza un con dintr-o bila si se infasoara aproape complet intr-o petala. Se aseaza apoi petala dupa petala asa cum arata imaginile de mai jos. (pozele 23 si 24)
Ornam tortul cu trandafirii si bomboanele cand glazura s-a intarit (poza 25)
Pofta mare!
Timp de preparare: 180 de minute (incluzand si timpul de coacere), fara timpul de racire a cremei
Pret: 50 lei (poate varia in functie de locul de unde luati ingredientele)
Filed under: C3. Torturi