Tort Cu Crema De Nectarine Si Prune
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sa nu ma urechiti, dar tot timpul raman cu postarile in urma... :) Acest tort l-am facut de ziua
fratelui meu, in septembrie. Mi-a zis ca s-au lins farfuriile pana la ultima firimitura si il cred. :))
fratelui meu, in septembrie. Mi-a zis ca s-au lins farfuriile pana la ultima firimitura si il cred. :))
A primit si un tort cadou (pregatit la o cofetarie cu renume in orasul nostru) de la prietenii lui, insa mamei si tatei (care au gustat din el) li s-a facut rau si-au zis ca nu mai pun in viata lor gura pe lucruri "otravicioase" preparate in cofetarii. :))
Nu vreau sa generalizez, dar majoritatea torturilor si prajiturilor facute in momentul actual in cofetarii sunt facute cu ingrediente ieftine, de proasta calitate...
Nu vreau sa generalizez, dar majoritatea torturilor si prajiturilor facute in momentul actual in cofetarii sunt facute cu ingrediente ieftine, de proasta calitate...
Ingrediente (pentru un tort de 3.700 g)
Blat:
- 7 oua (xl)
- 14 lg cu varf zahar
- 9 lg cu varf faina de grau
- 6 lg cu varf cacao
- 3 lg ulei floarea soarelui
- 1 si 1/2 lgt rasa praf de copt
- 800 g frisca lichida
- 300 g ciocolata cu lapte
- 300 g cicocolata amaruie
- 6 galbenusuri (3 mici + 3 mari)
- 400 g nectarine
- 40 ml apa
- 200 g marshmallows400 g frisca lichida
- 2 lgt zahar
- 2 lg zahar
- l500 g prune
- 3 lg zahar
- 40 ml apa
- 400 g marshmallows
- 400 g frisca lichida
- 80 g mascarpone
- 50 ml sirop concentrat de salcam
- 200 ml apa plata
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 6 lg zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam cele 3lg de ulei si mixam in continuare pana la incorporare.
4. Cacaoa o amestecam cu praful de copt, le cernem in galbenusuri si mixam pana la incorporare.
5. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam 8 lg de zahar si mixam pana la topirea acestuia.
6. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu ajutorul spatulei sau cu a unei linguri de lemn.
7. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 50-60 min. Faceti testul scobitorii, daca iese curata => blat copt. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar.
Crema de ciocolata
1.Punem frisca lichida intr-o cratita non-aderenta, infierbantam fara a da in clocot, adaugam ciocolata rupta in bucati mici, lasam 1-2 minute asa, apoi invartim pentru a omogeniza compozitia.
2. Reinfierbantam compozitia pana aproape de punctul de fierbere (avand grija sa amestecam mereu ca sa nu se lipeasca ciocolata), punem galbenusurile batute, amestecam si oprim focul imediat. Continuam sa amestecam pana cand se omogenizeaza totul.
3. O lasam la racit, apoi o introducem in frigider pentru 4 ore.
4. Inainte de a monta tortul scoatem crema de la frigider si o mixam bine, pana capata volum si se deschide la culoare. Va fi mai densa asa ca la montaj va trebui sa utilizati un vas cu apa fierbinte in care sa tineti cutitul sau ustensilele cu care finisati tortul.
Crema de nectarine
1. Punem nectarinele spalate, curatate de samburi si taiate cuburi impreuna cu 3 lg zahar intr-o cratita non-aderenta, careia ii punem capac. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min, dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.
2. Scoatem nectarinele, le pasam cu un mixer vertical, le strecuram si le punem inapoi in cratita. Mai lasam 2 minute, oprim focul si adaugam marshmallowsurile, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallos pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece).
3. Mixam frisca lichida cu 1 lg zahar pana cand devine spumoasa, capata volum si consistenta, apoi o mixam 2 minute cu crema de nectarine racita.
Crema de prune
1. Punem prunele spalate si curatate de samburi impreuna cu zaharul intr-o cratita non-aderenta, careia ii punem capac. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min, dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.
2. Scoatem prunele, le pasam cu un mixer vertical, le strecuram si le punem inapoi in cratita. Mai lasam 2 minute, oprim focul si adaugam marshmallowsurile, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallow pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece).
Atentie! Crema de nectarine si cea de prune se fac cu cateva minute inainte de a monta tortul.
Asamblare:
Feliem blatul racit, punem o felie din blat intr-un inel pentru torturi, o insiropam, punem jumatate din crema de prune, apoi a doua felie, insiropam, punem crema de nectarine, a treia felie, insiropam, punem restul de crema de prune apoi ultima felie de blat. O insiropam si introducem in frigider pentru minim 2-3 ore.
Scoatem tortul de la frigider, scoatem inelul si apoi il imbracam in crema de ciocolata, apoi il bagam din nou in frigider pentru cateva ore.
S-aveti pofta!
NOTA!
Puteti inlocui fructele cu fructe din compot (caz in care le scurgeti de zeama, le faceti piure si le puneti la infierbantat intr-o oala non-aderenta si apoi continuati cu pasul 2 de la crema) sau cu fructe congelate (caz in care urmati toti pasii). :)