Tort Cu Crema De Mascarpone Si Frisca
articol scris de victorpartan blog hapleablog.wordpress.com
Inca nu v-ati decis ce tort sa faceti pentru Revelion? Aceasta este o reteta garantata de Haplea, care, asa cum v-ati dat seama, este un mare amator de dulciuri.
Ce iti trebuie pentru blat (poza 1):
- 6 oua
- 220gr faina
- 200 gr zahar
- 60 ml ulei
- 1 plic praf de copt
- 5 linguri cacao
- esenta de vanilie
Pt insiropat blatul (poza 11):
- 200 ml apa
- 3 linguri zahar
- 1 espresso
Pt crema (poza 16):
- 250 gr mascarpone
- 300 ml frisca
- 4 linguri zahar pudra
Pt glazura (poza 23):
- 160 gr ciocolata neagra
- 40 gr unt
- 100 ml frisca
Plan de lucru:
- Intr-un bol amestecam faina, praful de copt si cacao (poza 2). Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare, apoi spre final adaugam jumatate din cantitatea de zahar, pana obtinem o spuma teapana (pozele 3 si 4).
- Galbenusurile le mixam cu restul de zahar, pana se dubleaza volumul (pozele 5 si 6).
- Adaugam galbenusurile peste spuma de albusuri si omogenizam cu o spatula (pozele 7 si 8). Adaugam amestecul de faina si amestecam cu aceeasi spatula (poza 9). Compozitia obtinuta o aseazam intr-o forma de copt (diametru 26 cm) tapetata cu hartie de copt (poza 10 ). Lasam la cuptorul incins pentru circa 30 minute la 180 grade, pana trece testul scobitorii. (pozele 14 si 15)
- Cat timp sta blatul la cuptor, pregatim siropul (poza 11). Apa cu zaharul le-am lasat pe foc pana s-a dizolvat zaharul, apoi am adaugam espresso (pozele 12 si 13). Lasam la racit.
- Pregatim crema (poza 16). Miaxam mascarponele cu zaharul pudra (poza 17) pana obtinem o crema (poza 18). Separat, in alt bol, preparam frisca. Adaugam frisca peste crema mascarpone si amestecam cu o spatula (poza 19). Obtinem crema (poza 20).
- Dupa ce s-a racit blatul il taiem in 3 (poza 21). Apoi asamblam tortul; pe un platou asezam pe rand cate o bucata de blat insiropam bine apoi acoperim cu jumatate de crema (poza 22). Acoperim cu a treia bucata de blat. Pe aceasta nu am mai insiropat-o pentru a se prinde mai bine glazura de ciocolata.
- Pentru glazura (poza 23), punem ciocolata impreuna cu untul pe baie de abur (poza 24). Cand ciocolata incepe sa se topeasca adaugam si frisca lichida si mai lasam pe foc pana se dizolava de tot ciocolata (poza 25). Ornam tortul, apoi lasam peste noapte la racit (poza 26)
- La multi ani! (poza 27).
Timp de preparare: 120 minute (fara timpul cat sta la frigider).
Pret: 40 lei (depinde de locul de unde cumparati ingredientele si de inflatie)
Filed under: C3. Torturi