Tort Cu Crema De Mascarpone Si Cafea
articol scris de victorpartan blog hapleablog.wordpress.com
Sa il asteptam pe Mos Nicolae cu o felie de tort cu crema de cafea. Trebuie sa stea treaz toata noaptea, ca sa imparta cadourile…..
Ce iti trebuie pentru blat (poza 1):
- 3 oua
- 110gr faina
- 100 gr zahar
- 30 ml ulei
- 1 lic praf de copt
- 4 linguri cacao
Pt crema (poza 9):
- 500 gr mascarpone
- 200 ml frisca
- 1 plic gelatina
- 1 espresso
Pt glazura (poza 20):
- 80 gr ciocolata neagra
- 20 gr unt
- 50 ml frisca
Plan de lucru:
- Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare, apoi spre final adaugam jumatate din cantitatea de zahar, pana obtinem o spuma teapana (poza 2).
- Galbenusrile le mixam cu restul de zahar, pana se dubleaza volumul (poza 3). Amestecam intr-un bol faina, cele 4 linguri de cacao si praful de copt (poza 4)
- Adaugam galbenusurile peste spuma de albusuri si omogenizam cu o spatula de silicon (pozele 5 si 6). Adaugam amestecul de faina si amestecam cu aceeasi spatula de silicon (poza 7). Compozitia obtinuta o aseazam intr-o forma de copt tapetata cu hartie de copt (poza 8 ). Lasam la cuptorul incins pentru circa 30 minute la 180 grade, pana trece testul scobitorii.
- Ne pregatim pentru crema si sirop (poza 9). Pentru sirop am folosit 200 ml apa, 3 linguri de zahar si un espresso. Apa cu zaharul le-am lasat pe foc pana s-a dizolvat zaharul, apoi am adaugam espresso (poza 10). Lasam la racit.
- Batem frisca (poza 11). Separat, in alt bol, mixam mascarpone cu espresso-ul (poza 12), pana obtinem o crema (poza 13). Punem gelatina la inmuiat pentru 10 minute in 100 ml apa rece (poza 15).
- Intre timp insiropam blatul din forma cu pereti detasabili (poza 16). Dupa cele 10 minute, punem gelatina pe foc si lasam sa se dizolve fara sa fiarba, apoi o lasam 2 minute la racit. O adaugam peste crema de mascarpone si amestecam (pozele 16 si 17).
Adaugam si frisca batuta si omogenizam tot cu spatula de silicon (poza 18) si gata crema.
Crema obtinuta o asezam peste blatul de tort insiropat (poza 19). Lasam la racit macar o ora.
- Pentru glazura, punem toate ingredientele intr-un vas , lasam pe foc pe baie de apa, pana se dizolva si obtinem o crema de ciocolata (poza 21). Ornam tortul , apoi lasam peste noapte la racit pentru a se intari bine crema (poza 22)
- Pofta buna! (poza 23).
Timp de preparare: 120 minute (fara timpul cat sta la frigider).
Pret: 60 lei (depinde de locul de unde cumparati ingredientele si de inflatie)
Filed under: C3. Torturi