Tort Cu Cremă De Lapte Condensat
articol scris de Xandrinne blog de-alebubulinei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Un tort extraordinar, poate cel mai bun tort pe care l-am pregatit eu (sau... macar in top 3 :D).
Pentru realizarea lui am tras putin cu ochiul pe net, aici, la Bianca si aici, la Miha.
A iesit asa:
Precizez ca am pregatit doua torturi, unul pentru junioara care a implinit paispe ani si-un buletin si unul asa, de poza :))
Ingrediente (pentru un tort):
un blat de tort cu cacao, din 4 oua, dupa reteta de aici (Laura sa traiasca!)
sirop (clasic: apa, zahar, esenta de rom)
Crema de lapte condensat: 100 ml lapte,
3-4 frunze de menta,
150 ml lapte condensat,
200 ml frisca,
1 plic gelatina
1 lingura miere
Ganache: 1 ciocolata amaruie (100 g),
200 ml frisca
Pentru decor, frisca, ciocolata...
Mai intai m-am ocupat de ganache. Am incalzit putin frisca pe foc, am adaugat ciocolata rupta in bucati si am amestecat pana s-a topit aceasta din urma, fara sa las frisca sa fiarba. Am dat amestecul obtinut la rece. Cateva ore... Intre timp am copt blaturile, am pregatit siropul, precum si crema de lapte condensat.
Am pus la fiert 50 ml lapte impreuna cu frunzele de menta; la primul clocot am oprit focul si am lasat menta sa pluteasca in lapte.
Am amestecat laptele condensat cu mierea si restul de 50 ml lapte.
Am adaugat si laptele fiert cu menta, dar strecurat.
Am hidratat gelatina timp de 10 minute in apa rece (cateva linguri), apoi am pus-o la bain marie pana s-a lichefiat; am turnat-o apoi in amestecul de lapte condensat.
Am batut bine frisca si am incorporat-o in amestecul de lapte. Am dat compozitia la frigider, sa se intareasca putin.
Am taiat blatul in trei.
Am montat tortul ajutandu-ma de inelul detasabil al formei de copt: felie de blat, insiropata, 1/2 crema de lapte condensat, felie de blat, insiropata, 1/2 crema de lapte, felie de blat, insiropata.
Am dat la rece (minim 3 ore).
Am scos ganache-ul din frigider si am mixat pana compozitia a devenit cremoasa.
Am detasat inelul formei de copt si am uns tortul deasupra cu crema ganache; pe margine am uns cu frisca si apoi am decorat cu putina ciocolata rasa.
Foarte, foarte bun... mai am o feliuta, cred, prin frigider, imediat o "devorez".