contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Crema De Gutui Si Clementine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Dragii mei, iata ca zilele au trecut si ne aflam in fata sarbatorilor de iarna. V-am adus o ultima reteta,
care sper sa va inspire pentru masa festiva.  Sa aveti sarbatori cu bine, cu sanatate si cu bucurii!

Blat:
  • 6oua mari(L)
  • 160 g zahar
  • 130 g faina
  • 30 g cacao
  • 2 lg ulei
  • un praf sare
Crema gutui:
  • 300 g gem gutui
  • 400 g smantana lichida
  • 20 g zahar
  • 10 g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 50 ml apa rece
Crema clementine:
  • 125 ml suc proaspat de clementine
  • 80 g zahar
  • 300 g smantana lichida
  • 6 g gelatina granule
  • 30 ml apa rece
 Decor:
  • 200 g smantana lichida
  • 30 g zahar
  • 125 g mascarpone
  • 4-5 clementine
  Pentru insiropat
  • 50 ml sirop de clementine amestecat cu
  • 100 ml apa 

Cum procedezi:

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand usor. Adauga uleiul si inglobeaza-l usor cu mixerul.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava cu fund detasabil (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte 3 felii.

Crema de gutui:
ATENTIE! O pregatesti in momentul in care ai totul gata pentru asamblat. 
1. Hidratezi gelatina in apa rece pentru 10 minute, apoi o dizolvi pe bain-marie.
2. Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si devine aerata. Adaugi gemul de gutui (gemul meu e mai grosier si l-am pasat cu un blender) si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporare.

 Asamblare:
1. Tapetezi tava in care ai copt blatul cu folie alimentara. Pui prima felie de blat, o insiropezi, pui jumatate din crema de gutui, a doua felie de blat, insiropezi, restul de crema de gutui si ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Introduci tortul in frigider pentru 4 ore minimum. 
2. Dupa ce s-a intarit crema scoti tortul pe un platou, punand platoul pe tava si rasturnand tava cu grija, apoi prepari crema de clementine.

Crema de clementine:
1. Hidratezi gelatina in apa rece apoi o  dizolvi pe baie de aburi.
2. Pregatesti o reductie din sucul de clementine si zahar, tinand pe foc mediu pana cand lichidul scade si se ingroasa, apoi il lasi sa se raceasca complet inainte de utilizare.
3. Mixezi smantana lichida pana cand creste in volum si devine aerata, apoi adaugi siropul de clementine si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporare. 
4. Torni crema astfel obtinuta pe tort si nivelezi cu o spatula de metal fierbinte.
 Nota: Trebuie sa te misti foarte repede, altfel risti sa se intareasca in timp ce o torni. 

 Pentru decor mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi mascarponele si mixezi pana cand acesta este total inglobat in frisca. Pui crema astfel obtinuta intr-un pos (eu am folosi un dui pentru dantela) si ornezi dupa preferinta. 

Feliile de clementina au fost oparite 1 minut intr-un  sirop format din 70 g zahar si 90 ml apa. 

S-aveti pofta!