Tort Cu Crema De Ciocolata
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Blat:
- 5 oua foarte mari (L)
- 150g zahar
- 130 g faina
- 20g cacao
- 25 ml ulei
- 500 g smantana lichida
- 500 g ciocolata amaruie (55%cacao)
- 100 g ciocolata amaruie(55%cacao)
- 100 g smantana lichida
- 200 g smantana lichida
- 100 g mascarpone
- 20g zahar
- 50 g ciocolata neagra
Sirop:
- 50 ml sirop concentrat de zmeura
- 150 ml apa plata
Cum procedezi:
Blat:1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile si uleiul in albusurile spuma mixand usor.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mix-ul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l (in 5 felii egale) pe orizontala.
Crema de ciocolata
1. Rupe ciocolata in bucati si pune-o impreuna cu 400 g smantana lichida intr-o cratita la foc mediu, amesteca pana cand ciocolata este complet topita, iar compozitia este omogena. Opreste focul, adauga restul de smantana lichida si amesteca energic.
2. Lasa compozitia sa se raceasca complet la temperatura camerei, apoi o introduci in frigider pentru 40-60 minute.
3. O scoti de la frigider, o mixezipana cand creste in volum si se deschide la culoare, iar mai apoi o repartizezi pe blat.
Asamblare:
Pune o felie de blat pe un platou, intr-un inel reglabil pentru torturi, o insiropezi, repartizezi crema de ciocolata si continui asa pana cand termini feliile. Introduci tortul in frigider pentru 2 ore minimum.
Glazura de ciocolata
Pui ciocolata rupta in bucati impreuna cu 70 g smantana lichida, intr-o cratita cu fund dublu, pe foc mediu si amesteci continuu pana cand se topeste ciocolata. Opresti focul, adaugi restul de smantana lichida si amesteci energic. O lasi sa se racoreasca un minut apoi poti imbraca tortul cu ea.
Scoti tortul din frigider, dai deoparte inelul si glazurezi blatul. Il introduci din nou in frigider pentru 40-50 minute.
Pentru decor rupi ciocolata in bucati si o topesti la foc mediu, intr-o cratita cu fund dublu, impreuna cu 50 g de smantana lichida. Ameseteci pana cand se omogenizeaza compozitia, opresti focul si o lasi sa se raceasca la temperatura camerei.
Mixezi restul de smantana lichida cu zaharul. Adaugi mascarponele si ciocolata topita si amesteci pana cand sunt inglobate in frisca.
Pui crema intr-un pos si decorezi tortul.
S-aveti pofta!