Tort Cu Cremă De Ciocolată, De Post
articol scris de Xandrinne blog de-alebubulinei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cu ceva timp in urma am pregatit un tort de post, ciocolatos; crema am descoperit-o pe blogul lalena.ro. Am fost foarte multumita de rezultat, a iesit peste asteptarile mele. Si pentru ca am mai incercat cate ceva de pe acel pe blog si am fost la fel de multumita m-am gandit sa scriu aceasta postare pentru parada imbratisarilor virtuale, gazduita in aceasta luna de Laura.
Ingrediente:
Blat: 1/4 cana ulei,
1 si 1/2 cana zahar,
2 cani apa (eu am pus minerala),
3 cani faina (sau cat intra pentru a rezulta o compozitie ca o smantana mai groasa),
1/2 cana nuca macinata,
1 praf de copt +1 lingurita bicarbonat (stins cu cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie),
3 linguri cacao,
1 praf de sare,
3-4 linguri gem
Crema de ciocolata: 150 ml lapte de soia,
350 ml ulei de floarea soarelui,
1/2 pahar zahar pudra,
4 linguri cacao,
esenta de vanilie,
3 linguri zeama de lamaie,
sare (un varf de cutit).
Sirop: 200 ml apa, 3-4 linguri zahar, esenta de rom.
Am pus intr-un castron uleiul, zaharul, apa, sarea, gemul, am mixat putin cat sa se amestece ingredientele mai sus mentionate, apoi am adaugat si nuca, faina+cacaua, praful de copt (cernut impreuna cu faina), bicarbonatul si iar am mixat.
Compozitia rezultata am turnat-o in tava tapetata cu hartie de copt; am tinut blatul in cuptor cam 45 de minute, intai la foc iute (5-10 minute), mai apoi la 180 de grade.
Compozitia rezultata am turnat-o in tava tapetata cu hartie de copt; am tinut blatul in cuptor cam 45 de minute, intai la foc iute (5-10 minute), mai apoi la 180 de grade.
Pentru siguranta faceti testul scobitorii. Am scos blatul pe un gratar si l-am lasat la racit.
Intre timp am pregatit siropul: am pus la fiert ingredientele, sa se topeasca zaharul; l-am lasat si pe acesta sa se raceasca.
Am pus intr-un pahar inalt laptele de soia, uleiul (care au fost la temperatura camerei) si zaharul pudra. Am introdus blenderul vertical pana la fundul paharului si l-am pornit; l-am tinut in aceasta pozitie 1-2 minute. Apoi l-am ridicat, incet; se observa cum se incorporeaza uleiul in lapte - treptat devine o emulsie.
Am adaugat zeama de lamaie (mai ia din gustul uleiului), apoi cacaua, vanilia si sarea. Am folosi blenderul pana s-a uniformizat compozitia.
Am taiat blatul in trei felii; am suprapus feliile insiropate si unse cu crema (am oprit o parte pentru decor). Tortul l-am imbracat in crema ramasa.
Eu m-am jucat si cu o budinca de ciocolata, dizolvata in suc, pe care am repartizat-o pe prima felie de blat; sincer, nu ar fi fost nevoie, dar deh, eu-s mai cu mot :D