contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Coacaze Si Bezea

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ador tortul asta,care la drept vorbind poate fi o prajitura simpla daca o punem intr-o forma normala.
L-am incercat prima data de ziua sotului, doar ca atunci bezeaua s-a lasat la mijloc ,dar rau la gust n-a fost deloc si as spune ca nici ca aspect,fiind catalogat ca o tarta rustica.
Dar cum mie imi ramasese pe retina faptul ca n-a iesit cum voiam, m-a impulsionat si l-am refacut, mai ales ca mai aveam inca coacaze in gradina.
Greu nu e de facut, doar putina rabdare trebuie sa avem cu bezeaua.
Si prima data si a doua oara eu am facut portie mica,asa ca am sa vad dau canitatile pentru o forma cu circumferinta de 20.
2 oua
50gr unt
150 gr zahar
1 lingurita rasa zahar vanilat
125 gr faina
1/2 lingurita praf copt
500 gr cocaze(rosii si negre)
1 1/2 lingura pesmet
30 gr amidon
1 lingura zahar pudra(pentru ornat)
sare
 Ele au fost starletele
Se separa ouale, albusurile lasandu-le la rece pana facem bezeaua. Untul, 25 de gr. de zahar, zaharul vanilat(eu am folosit home-made) si sarea se amesteca pana devin o crema fina la care adaugam galbusurile si amestecam iarasi.Cand galbenusurioe sunt incorporate adaugam faina amestecata cu praful de copt, amestecam iarasi.Rezulta un aluat putin sfaramicios.Dam la rece pentru 30 de minute.
 Dupa cele 30 de minute de stat la rece, se scoate aluatul si se intinde(eu l-am intins direct pe hartia de copt, punand deasupra o pelicula alimentara), nici prea gros nici prea subtire, avand grija sa fie putin mai mare decat circumferinta formei pentru a forma si peretii.Dupa ce am intins foaia am pus-o in forma, aranjand cu grija marginile. Am presarat pesmetul si am dat la rece pentru inca 10 minute. Pesmetul ajuta sa nu se umezeasca aluatul de la fructe.
Cat am dat aluatul la rece, am amestecat coacazele(spalate si scurse de apa) cu amidonul.Albusurile le-am scos de la rece si le-am batut "bat" cu restul de zahar si un strop de sare, apoi am adaugat cam 2/3 peste coacaze, restul pastrand pentru bezeaua de deasupra.
Am incorporat usor si am turnat peste aluat.
La final am adaugat si restul de bezea si am dat la cuptorul preincalzit la 175 grade Celsius pentru 40 de minute. In prima faza am acoperit forma cu folie de aluminiu pentru a nu mi se bronza bezeaua, dupa 30 de minute am scos folia si am mai lasat 10 minute. La finalul celor 40 de minute nu mi s-a parut bezeaua complet facuta,asa cam reacoperit , am micosorat temperatura la 150 grade si am pornit ventilatia, lasand in cuptor pentru inca 20 de minute. La final arata asa:
O lasam sa se raceasca si o presaram cu zahar pudra.
Si gata de taiat
Se observa bezeaua crocanta care la final se topeste in gura
Si poate doriti o feliuta, multe fructe, putin acrisoare,dar contrastul cu bezea este perfect
chiar si pentru cei ce nu-s prieteni cu fructele
Si chiar merge de minune alaturi de inghetata de vanilie,asta a fost dorinta sotului, cand a auzit ca e vorba de combinatie cu fructe acrisoare
Dulce-acrisor, gustul perfect pentru vara