Tort Cu Cirese
articol scris de Sara Mik blog culoriledinfarfurie.blogspot.com
Am avut niste cirese uriase, dulci si foarte sanatoase. A iesit un tort asemanator cu Tortul Forêt Noire, dar cum clasicul Forêt Noire este cu visine, pe acesta l-al denumit simplu Tort cu cirese. Si voi participa cu aceasta reteta si la Provocarea lunii iunie de pe blogul Antoniei Dulcegarii culinare.
Mod de preparare:
Prepararea blatului este la fel ca la Tort Forêt Noire.
Se scot samburi de la cirese, dupa ce le alegem pe cele mai frumoase si sanatoase pentru decor si le lasam un timp cu zahar sa-si lase zeama. Sucul rezultat de la cirese se pune pe foc pana se leaga ca un sirop gros. Se bate cu robotul 300 ml din frisca. Cand s-a intarit, se adauga siropul de cirese racit, chiar si cateva cirese se pot adauga. la acesta se adauga un plic de gelatina, tinuta in prealabil in apa si apoi incalzita sa devina fluida.
Intre timp se taie tortul în trei. Cu o pensula se umezesc cu un sirop cele trei blaturile, de preferinta tot de la cirese. Forma de tort se tapeteaza cu folie de plactic. Se aseaza primul blat, se toarna crema de frisca roz. Peste crema se aseaza al doilea blat, iar in centru celui de al doilea blat asezam ciresele ca o movila, sudate cu 2-3 linguri de crema roz. Marginea ramane libera.
Se bate si restul de 400 ml de frisca. Daca folositi smantana de frisca bateti cu zahar si zahar vanilat dupa gust. Umplem cu frisca alba pana deasupra cireselor. Asezam apoi si cel de-al treilea blat si dam la rece pentru minim 2 ore.
Desfacem pereti formei de tort, scoatem folia de plastic, mutam tortul pe platou si il imbracam in restul de frisca. Pe lateral se decoreaza cu arahide feliate. Ornam cu pochul forme din frisca deasupra si punem in fiecare varf cate o cireasa cu codita.
Se lasa în frigider. Pofta buna!