Tort Cu Ciocolata
Sursa Tort cu ciocolata
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Bun gasit in 2013, dragilor! Sper ca vom avea cu totii un an mai bun, mai intelept si mai inspirat! Credeati ca am venit venit cu mana goala... ei bine, nu! V-am adus o felie de tort ciocolatos care l-am facut pentru revelion. Sper sa va placa macar pe jumatate cat ne-a placut noua! :P
Blat:
- 5 oua
- 135 g ciocolata cu lapte
- 125 ml lapte
- 100 g zahar tos
- 60 g zahar brut pudra
- 60 g unt nesarat (82% grasime)
- 300 g faina
- 10 g praf de copt
- 20 g cacao pudra
- un praf de sare
Crema:
- 1 l frisca lichida indulcita (eu am folosit Meggle)
- 220 g ciocolata cu lapte
- 2 lg ulei de floarea soarelui
- 50 ml sirop de visine amestecat cu 200 ml apa plata
Decor
- cacao pudra
Cum procedam:
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Punem ciocolata impreuna cu laptele intr-un vas pe foc si invartim din cand in cand. Cand s-a topit complet, oprim focul.
2. Punem ciocolata impreuna cu laptele intr-un vas pe foc si invartim din cand in cand. Cand s-a topit complet, oprim focul.
3. Separam albusurile de galbenusuri.
4. Batem albusurile spuma cu praful de sare, adaugam treptat zaharul si batem pana cand acesta se dizolva complet, iar albusurile capata culoare sidefie.
5. Separat batem untul cu zaharul brun, adaugam in compozitie treptat cate un galbenus si batem pana capata consistenta.
6. Adaugam ciocolata topita in galbenusuri si mixam bine. Tot aici incorporam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.
7. Incorporam albusurile putin cate putin la inceput in compozitie cu ajutorul unei spatule, dupa ce compozitia a devenit mai maleabila, putem pune toata compozitia de albusuri batute.
8. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt cu diametrul de 24 cm si introducem in cuptor pentru 45-50 min. Faceti testul scobitorii pentru a verifica daca e copt (introduceti o scobitoare in mijloc, iar daca iese curata, atunci blatul e copt, daca nu il mai lasati in cuptor).
Crema
1. Batem frisca spuma, pana creste considerabil in volum.
2. Topim ciocolata pe baie de aburi impreuna cu cele 2 linguri de ulei. Luam vasul deoparte si lasam 3-4 minute sa se mai racoreasca.
3. Incorporam 3 linguri cu frisca batuta in ciocolata topita. Daca vi se pare ca e prea tare, puneti-o pe baie de aburi din nou si amestecati cu tot cu frisca in ea. Incorporati cam 1/2 din cantitatea de frisca batuta in compozitie, adaugand tot cate 3 lg si amestecand usor cu o lingura.
4. Dam deoparte 6 lg cu varf de frisca batuta (pentru pus deasupra tortului), iar in restul incorporam frisca cu ciocolata si amestecam usor cu o spatula.
Asamblare
1. Taiem blatul in 3 felii egale.2. Insiropam primul blat, lasam 2-3 minute, apoi punem o cantitate suficienta de crema si o intindem. La fel procedam cu fiecare felie de blat pe care o punem.
3. In final, acoperim tortul cu un strat de crema. Punem crema intr-un posh si ornam, deasupra pudram cu cacao.
Nota!
Ouale si untul trebuie sa fie la temperatura camerei.
Ouale si untul trebuie sa fie la temperatura camerei.