Tort Cu Ciocolata, Dulceata De Soc Si Portocale (de Post)
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am pregatit acest tort saptamana trecuta pentru un prieten care si-a serbat onomastica. Initial vroiam
sa-i fac un tort grandios cu muulta, multa ciocolata, dar din surse sigure am am aflat ca trebuie sa-l fac de post. Ei bine am reusit si l-am facut. N-a fost spectaculos, dar a fost gustos. :) Ingrediente:
Blat 1:
- 330 g faina de grau
- 170 g zahar tos
- 90 g cacao
- 480 ml apa plata
- 70 ml ulei
- 1 lgt cu varf bicarbonat de sodiu
- 1 lg otet
- 15 ml esenta de rom
Blat 2:
- 380 g faina
- 150 g zahar
- 530 ml apa
- 50 g cacao
- 80 g fulgi nuca de cocos
- 60 ml ulei de floarea soarelui
- 1 si 3/4 lgt bicarbonat de sodiu
- 1 lg otet
- 300 ml frisca vegetala
- 200 g ciocolata neagra (50% cacao)
- 540 g dulceata de soc
Crema 2:
- 150 ml lapte de nuci
- 350 ml ulei de floarea soarelui
- 1 cana de zahar pudra
- 4 lg cacao
- 2 lg zeama lamaie
- 1 lgt cu varf scortisoara
Decor:
- 1 portocala
- 100 ml apa
- 4 lg zahar
- 1 lg zeama de lamaie
Sirop:
100 ml compot de struguri negri
Cum procedam:
Blat:
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Intr-un vas amestecam faina, cu cacaoa si zahaul. Turnam restul ingredientelor (apa, ulei, bicarbonatul stins cu otet si esenta de rom) si le incorporam cu telul.
3. Turnam compozitia intr-o tava (24 cm), tapetata cu hartie de copt.
4. Introducem in cuptor pentru 35-45 min. Facem testul scobitorii, daca iese curata => blat copt.
5. Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca complet, apoi putem taia blatul.
Procedam la fel si pentru blatul celalalt.
Crema 1
1. Punem 200 g frisca vegetala intr-un vas non-aderent, pe foc mic, la infierbantat (aveti grija sa nu dea in foc), punem apoi ciocolata rupta in bucati, lasam 2-3 minute apoi invartim cu o spatula pana cand se omogenizeaza totul. Lasam la racit complet apoi bagam in frigider macar pentru 1- 2 ore.
2. Scoatem crema de la frigider si o mixam bine.
3. Mixam spuma cei 100 ml de frisca vegetala ramasi si ii incorporam in crema de ciocolata.
3. Mixam spuma cei 100 ml de frisca vegetala ramasi si ii incorporam in crema de ciocolata.
4. Incorporam in crema dulceata de soc.
Crema 2
Pentru aceasta crema m-am inspirat de la Lena, careia ii multumesc.Gasiti reteta originala cu imagini AICI.
1. Punem uleiul, laptele de nuci si zaharul intr-un vas ingust. Introducem blenderul vertical pana la fundul vasului si-l pornim. Il tinem acolo 1-2 minute, apoi il ridicam usor de tot.
2. Punem apoi zeama de lamaie si mixam 1-2 minute.
3. Punem cacaoa si scortisoara si mizam pana la incorporare.
4. Puneti crema intr-un vas si bagati-l in frigider pana cand aveti nevoie.
Decor:
Punem zaharul impreuna cu apa si cu zeam de lamaie pe foc mic, intr-o cratita. Cand lichidul scade si la suprafata apar bule oprim focul si punem portocala spalata si taiata felii. Daca nu se scufunda in lichid, lasati un minut apoi intoarceti pe partea cealalata.
Asamblare:
1. Taiem blaturile in cate 2 felii aproape egale, dam deoparte surplusul.
2. Punem o felie din blatul 2 pe un platou intr-un inel pentru torturi, o insiropam, punem 280 g din crema 1, a doua felie (din blatul 1), insiropam, lasam 2 minute sa traga siropul apoi punem 280 g de crema, a treia felie (blat 1), insiropam si punem restul din crema 1. Introducem in frigider pentru minim 1 ora.
3. Scoatem de la frigider, dam deoparte inelul si punem deasupra crema 2, mai introducem 1 ora (minim) in frigider apoi putem orna cu feliile de portocala.
Nota!
Crema 2 la inceput curge, dar este mult mai ferma daca se pastreaza 1 saptamana in frigider. Asa ca va sugereza sa o preparati macar cu cateva zile inainte.
Eu am facut totul la foc automat, in sensul ca in jumatate de zi a trebuit sa-l termin. de aceea v-am dat timpul minim. :">