Tort Cu Caramel Sarat Si Ciocolata
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Saptamana trecut am sarbatorit un an in plus de cand eu si jumatatea mea ne-am unit destinele.
Asadar, cum evenimentul trebuia marcat cu ceva dulce am ales sa fac ceva minimalist, un tort dezbracat cu caramel sarat si ciocolata. Un tort inspirat de ciocolata prefarata a baietelului meu, Lion. :)
Asadar, cum evenimentul trebuia marcat cu ceva dulce am ales sa fac ceva minimalist, un tort dezbracat cu caramel sarat si ciocolata. Un tort inspirat de ciocolata prefarata a baietelului meu, Lion. :)
Ingrediente:
Blat:
- 4 oua medii (M)
- 125 g zahar
- 60 g faina de grau
- 40 g cacao
- un praf sare
Ganache ciocolata:
- 150 g ciocolata amaruie (55% cacao)
- 50 g ciocolata cu lapte
- 200 g smantana lichida (30% grasime, Pilos)
Crema caramel
- 400 g smantana lichida (30% grasime, Pilos)
- 120 g caramel sarat
- 20 g smantana fina si cremoasa (20% grasime, Pilos)
Pentru asamblat:
- 180 g caramel sarat
- 3 rondele de orez expandat (~30g)
Decor:
- 50 g ciocolata razuita
- 60 g caramel sarat
- 80 ml apa plata
Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza pana cand spuma formata devine ferma, iar zaharul este complet dizolvat.
5. Amesteca faina cu cacaoa si cerne amestecul (in 2-3 transe) in compozitia de la pasul 4, cu ajutorul unei spatule, cu miscari fine, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava (17cm diametru) tapetata cu hartie de copt, si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
7. Dupa ce blatul s-a copt, scoate tava din cuptor, lasa-l sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta) si apoi taie-l in 4 felii.
Ganache ciocolata:
2. Amesteca mereu, iar cand ciocolata s-a topit si compozitia e omogena, opreste focul, adauga restul de smantana lichida si amesteca energic.
3. Lasa compozitia sa se raceasca putin, dar ai grija sa ramana tot fluida ca sa o poti intrebuinta la asamblat.
3. Lasa compozitia sa se raceasca putin, dar ai grija sa ramana tot fluida ca sa o poti intrebuinta la asamblat.
Crema de caramel:
1. Mixeaza smantana lichida pana cand creste in volum si devine aerata.
2. Adauga caramelul si smantana in frisca si mixeaza pana la incorporare.
Asamblare:
Pune o felie de blat pe un platou, insiropeaza felia, pune crema de caramel intr-un pos si spriteaza pe felie un strat de crema, iar pe margine mai spriteaza un rand,ca sa se inalte putin. Pune in mijloc 2 linguri de caramel,sfarama o rondea de orez expandat si pune-o deasupra caramelului, acopera apoi orezul expandat cu 3-4 linguri ganache de ciocolata, pune urmatoarea felie si continua insiropat, crema de caramel, caramel, orez expandat si ganache de ciocolata pana cand termni feliile. La final orneaza ultima felie cu crema de caramel si ciocolata razuita.