Tort Cu Capsuni - Vegan
articol scris de inatodoran2 blog floridecires7.blogspot.com
Vineri a fost ziua nepoticii mele iar ieri a fost sarbatorita alaturi de cativa dintre prietenii ei si parintii lor. Am pregatit tortul acesta, incropind pe loc o reteta care, spre bucuria mea, a fost un real succes. A fost extrem de apreciata de catre toata lumea, dovada fiind faptul ca astazi din tort a mai ramas doar amintirea si pozele de fata. Multi nu au putut ghici ce contine pe langa capsuni si au fost uimiti de prezenta branzei de tofu.
Se face usor si repede si este foarte versatil, putand inlocui capsunile cu orice fruct preferati. Eu am facut un tort mare si alte opt mini torturi pentru copii, pe care le-am decorat mai simplu deoarece eram contra timp insa voi puteti sa le ornati mai frumos.
Tort cu capsuni (pt o forma rotunda cu diametrul de aproximativ 25-27 cm)
Blat
- 250 g biscuiti (eu folosesc Gullon Ligera fara sare si zahar, de la Auchan)
- 100 g unt de cocos topit (mai mult sau mai putin, in functie de cat aborb biscuitii)
Biscuitii se faramiteaza in robot iar apoi se amesteca cu untul topit pentru a forma o masa nisipoasa dar compacta. Se preseaza in forma de tort si se da la rece pana cand se face crema.
Crema
- 350 g tofu desarat *
- 1 cana caju crud
- 350 g capsuni ( decongelate, in cazul meu) sau orice alt fruct preferati
- miere dupa gust
- 150 g unt de cacao topit
- 1 l-ta lecitina granule
- Toate ingredientele, cu exceptia ultimelor doua, se mixeaza in paharul blenderului. Cand crema e omogena se adauga untul topit si lecitina si se mai mixeaza pana cand compozitia devine fina si cremoasa.
- Se toarna crema peste blat si se da la congelator pana cand se intareste.
Jeleu
- 500 g capsuni (eu am folosit decongelate, asa ca au lasat suc insa daca folositi fructe proaspete adaugati cam 200 ml apa peste fructe)
- sirop de agave/stevie/sirop de artar dupa gust
- 3 g agar pudra
- O parte din sucul de fructe (sau apa) se amesteca cu pudra de agar. Aceasta se toarna peste fructe, se adauga indulcitorul si se amesteca.
- Compozitia se pune pe foc potrivit si se amesteca incontinuu.
- Se lasa sa fiarba 5-6 minute iar apoi se raceste.
- Cand jeleul e racit (insa nu inchegat cat sa nu se mai poata lucra cu el), se toarna peste crema inghetata si se mai da la frigider pentru cateva minute pentru a se intari.
- Se indeparteaza inelul din jurul tortului, se da la rece pentru a se dezgheta si se orneaza dupa plac. Este delicios!
* TRUC – Eu cumpar tofu marca Inedit. Il tai cubulete si il pun intr-un vas mare umplut cu apa rece. Il las la desarat 12-18 ore si am grija sa schimb apa mereu. In felul acesta tofu se desareaza frumos si poate fi folosit la prepararea deserturilor.