Tort Cu Capsuni Si Panna Cotta De Ciocolata Alba - Sunday Lunch
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Desertul nostru de duminica trebuie sa fie suprem! Trebuie sa fie Disturbingly Delicious!!
De ce? Pentru ca in copilarie nu prea am avut parte de el.
Mama nu stie sa faca torturi, iar prajiturile pe care le facea erau foarte putine: rulada de biscuiti, foi de napolitane cu nuci, clatite. Oricum, in anii '70-'80 se gaseau foarte putine alimente, imi amintesc ca stateam ore intregi la coada pentru un pachet de unt, era bataie pentru rahat si bomboanele cu lapte se terminau rapid. Ciocolata...rarisima! Imi amintesc de cea chinezeasca, era chiar buna.
Pranzul de duminica la noi in familie era mai mereu acelasi: supa de pui cu taitei si pui la cuptor. Si o palma dupa ceafa ca pe mine ma apuca mereu rasul la masa. Si cand nu radeam, cantam, de-mi zicea mereu o prietena ca o sa-mi iau barbat nebun. Barbatul meu e om bun, nebuna am ramas eu :P
Duminica nu facem nimic, ca muncim sambata ca orbii. Duminica ne ospatam, ne plimbam, ne jucam, ne relaxam. Sotul meu imi interzice sa coc duminica si in 17 ani de casatorie i-am respectat dorinta.
Dumnezeu a facut lumea in sase zile, iar in a saptea s-a odihnit. Asa si noi.
Si mai trebuie sa spun ca de cand prietena mea, Diana Duca, mi-a lansat propunerea de a-i vizita extraordinara casa, intr-o duminica, la Sunday Lunch, mai exact, m-am tot gandit la duminicile mele comuniste si la duminicile mele actuale.
Vreau ca fiul meu, Tudor sa aiba parte de duminici extraordinare si memorabile, de aceea ma straduiesc sa-i pregatesc mereu dulciuri deosebite. Iar acum i-am pregatit un tort exceptional!
Diana, acest tort e si pentru tine! :*
Ingrediente pentru blat:
2 oua,
100ml lapte,
100g unt,
150g zahar,
100g faina,
3 lg cacao,
1/2 plic praf de copt.
Mod de preparare:
Blatul e acelasi de la prajitura Noapte de noiembrie pe care-l fac mereu.
Fierbi laptele cu untul, zaharul si cacaua. Dupa ce a dat in clocot, lasi sa se raceasca, dupa care adaugi treptat galbenusurile, faina cu praful de copt si albusurile batute spuma. Amesteci usor, de jos in sus si torni aluatul intr-o forma de tort rotunda tapetata cu hartie de copt si-l dai la cuptor 30 de minute, dupa care il lasi sa se raceasca. Cand s-a racit, il tai o singura data pe orizontala.
Am acoperit tava de tort rotunda cu folie de aluminiu si am asezat primul blat.
Dupa ce am spalat sub un jet de apa rece capsunii, i-am curatat de codita, i-am sters si pe cei mai mari si frumosi i-am taiat in doua si i-am pus de jur-imprejurul formei, cu taietura pe forma.
Am asezat cativa capsuni intregi pe tot blatul.
Peste capsuni, am turnat panna cotta de ciocolata alba.
Ingrediente pentru panna cotta:
1 kg de capsuni,
400ml lapte,
400ml frisca lichida,
60g zahar,
400g ciocolata alba,
2 plicuri gelatina.
Toarna intr-o cratita laptele, frisca lichida si zaharul si pune-le la fiert.
Gelatina se prepara conform instructiunilor de pe plic.
Intre timp, toaca marunt ciocolata cu cutitul si incorporeaz-o in laptele caldut, amestecand cu telul.
Gelatina se toarna in fir subtire in compozitie si se da toata compozitia la frigider ca sa se intareasca putin, apoi se toarna peste primul blat cu capsuni
pana cand ii acoperim. Din panna cotta am mai salvat un pahar, nu am vrut sa umplu toata forma de tort cu varf, deoarece a trebuit sa o acopar cu al doilea blat si vroiam sa incapa in forma.
si se pune al doilea blat deasupra. La fix ;-)
Se da la racit minim 3h, apoi se desface forma de tort, se indeparteaza folia de aluminiu si se aseaza tortul pe o tava sau pe un carton argintat.
Ingrediente pentru decor:
200g ciocolata amaruie,
50g ciocolata cu lapte,
50g ciocolata alba,
9-10 capsuni cu tot cu frunzulite.
Am topit cate 50g din fiecare ciocolata in boluri separate si am trecut capsunile prin ele, apoi le-am decorat cu alt fel de ciocolata. De exemplu, dupa ce-am dat o capsuna prin ciocolata alba, i-am facut modele cu ciocolata amaruie sau cu ciocolata cu lapte sau chiar cu amandoua.
Cele 150g de ciocolata amaruie ramasa le-am topit si am acoperit blatul de sus.
Cand s-au uscat si capsunile cu ciocolata-e bine sa fie capsunii reci, de la frigider, ciocolata se va intari instant- i-am aranjat frumos peste tort.
Si gata!!! Ta daaaaaaaaaaaa
Si caspunii in ciocolata
Tortul acesta a fost o minunatie!!!
Mi-a fost mila sa-l tai, va jur! Preafrumos...Am trecut lama cutitului prin foc inainte de a-l taia...
S-a mancat rapid, panna cotta de ciocolata alba e un deliciu!!!
Va doresc tuturor o duminica minunata, deosebita si extravaganta!!!
Iar celor care sarbatoresc Pastele Catolic azi, sarbatori binecuvantate!