Tort Cu Cafea Si Ciocolata
articol scris de miha blog
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cu dedicatie pentru voi toti, de Martisor! Sa aveti o primavara frumoasa si calda.
Si cu aceasta ocazie vreau sa va multumesc tuturor celor care ati fost alaturi de mine in concursul "Reteta anului 2009" si m-ati votat, reusind astfel ca reteta Tort cu crema mascarpone sa obtina un onorant loc 2.
Sper ca in acest an sa va surprind si cu alte retete apetisante si la concursul urmator sa am macar tot atatea voturi, daca nu mai multe. :)))
* Blat:
* 4 oua
* 100 g zahar
* 2 linguri cacao
* 4 linguri faina
* 1 praf de copt
Ouale se bat foarte bine cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Punem zaharul si esenta si mixam in continuare pana obtinem o crema. Adaugam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt si amestecam usor.
Compozitia obtinuta se toarna in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu, jumatate de ora.
* Mousse de ciocolata:
* 3 oua
* 6 linguri zahar
* 100 g ciocolata amaruie
* 50 g cacao
* 6 linguri amidon
* 400 ml lapte
* 500 ml frisca lichida
* 10 g gelatina
* esenta de rom
Ouale se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Se amesteca amidonul cu zaharul si se pun peste oua, amestecand bine, sa nu ramana cocoloase.
Laptele se da in fiert, apoi se toarna incet in compozitia de mai sus. Se muta totul in apoi in vasul in care a fiert laptele si se pune pe foc mic, amestecand continuu, cateva minute, pana la ingrosarea compozitiei (fara a se aduce la fierbere).
Se ia budinca de pe foc, se acopera cu o folie si se lasa pana la racirea completa.
Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece, apoi se adauga in budinca usor racita. Se omogenizeaza si se da la rece. Se bate frisca si se omogenizeaza cu budinca racita.
* Mousse de cafea:
* 1 ou
* 1 lingura zahar
* 2 linguri cafea solubila
* 2 linguri amidon
* 200 ml lapte
* 200 ml frisca lichida
* 1 lingurita gelatina
* esenta de vanilie
Se prepara intocmai ca mousse-ul de ciocolata.
Mousse-ul obtinut se pune intr-un castron tapetat cu folie alimentara.
Asa cum am facut si in cazul Tortului Buburuza.
Se acopera cu folia si se da la congelator, pana se intareste foarte bine.
* Sirop:
* 50 g zahar
* 50 ml apa
* 2 linguri lichior de ciocolata
Apa se fierbe cu zaharul. Se lasa la racit, apoi se adauga lichiorul.
* Decor:
* 100 g pesmet de biscuit
* 50 g ciocolata
* 2 linguri frisca lichida
* 50 ml frisca batuta
Se taie marginea blatului, astfel incat sa fie cu 1-1.5 cm mai mic decat tava detasabila in care il vom asambla. Se insiropeaza.
Punem un strat de mousse de ciocolata, nivelam si umplem in acelasi timp si spatiul gol de pe marginea blatului.
Mousse-ul de cafea il punem in mijloc, cu fundul in sus. :)
Acoperim cu restul de mousse de ciocolata si dam la frigider pentru cateva ore.
Topim ciocolata cu 2 linguri de frisca, omogenizam si lasam la racit. Punem glazura obtinuta pe mijlocul tortului.
Marginile le tapetam cu pesmetul de biscuit si ornam cu frisca.