contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Afine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Pentru crema:
1 iaurt mare cu fructe de padure (375ml)
500 ml smantana pentru frisca
20 g gelatina
3 linguri de zahar + 2 linguri pentru afine
150 g afine
Pentru insiropat blatul:
100 ml apa fierbinte
1 plic zahar vaniliat
Pentru decor:
500 g afine
1 plic gelatina rosie

 


Pentru ca este weekend si poate sunteti in cautare de  un desert racoritor, iata o reteta de tort cu fructele preferate de sotul meu - afinele. Reteta nu-i tocmai noua, o varianta putin modificata a tortului cu iaurt.

 

Mod preparare:

Blatul este cel de pandispan; se bat albusurile spuma, apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza bine pana se topeste. Se adauga treptat galbenusurile amestecand bine dupa fiecare . Apoi adaugam faina lingura cu lingura, amestecand "peste cap" . Punem compozitia int-o forma unsa cu putina grasime ( diametru  24 cm) si coacem 15 minute la foc potrivit. Pentru siguranta facem proba cu scobitoarea.
Scoatem blatul , il lasam sa se raceasca ,il taiem in doua si il insiropam .
Apoi pregatim crema; amestecam iaurtul cu 3 linguri de zahar si lasam sa stea cateva minute. Punem  gelatina in 3 linguri de apa rece . Batem frisca ( daca este fara zahar adaugam zahar dupa gust) si o lasam sa stea cateva minute. Intr-o craticioara incalzim 5 linguri de apa, cand incepe sa fiarba oprim focul si adaugam gelatina dizolvata in apa rece (lasam un varf de cutit de gelatina dizolvata , ne va trebui la topingul de afine) Amestecam bine si asa calda o adaugam la iaurt. Amestecam bine si apoi adaugam frisca mixand bine. Obtinem o crema spumoasa.
Pregatim topingul de afine; punem intr-o craticioara 150 g afine , adaugam cele 2 linguri de zahar, zdrobim putin cu furculita si adaugam 3 linguri de apa. Punem apoi afinele la foc si lasam sa fiarba 5 minute, adaugam gelatina dizolvata si amestecam bine.

In forma de tort punem prima jumatate de blat, o insiropam si adaugam crema din care mai lasam 3 linguri.

Peste crema punem din loc in loc cu o lingurita afinele cu tot cu suc si amestecam usor cu un betisor de lemn. Punem deasupra si cealalta jumatate de blat si o acoperim cu crema lasata. Punem si cele 500 g de afine.

  Bagam tortul la congelator. Preparam gelatina conform instructiunilor de pe plic, o lasam sa se racoreasca 1 minut si apoi o turnam pe tort ajutandu-ne de o lingura.

Bagam tortul la rece pentru minim 3 ore.

Este dulce-acrisor sper sa-l incercati ... nu-i greu de facut plus ca acum e sezonul afinelor :).

 
 
 
Reteta recomandata de Amalia-MyLife.blogspot.com