Tort Cu 2 Creme : Ganache Si De Unt Cu Mure
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Tortul acesta se vrea a fi un tort cu inimioare, conforme cu tematica zilei de azi. L-am inceput de ieri, ca sa am vreme sa il fac in tihna.
Blatul, este unul cu cacao, simplu si gustos, facut astfel : 5 oua le-am amestecat cu 150 grame de zahar si putina esenta de vanilie, dupa care le-am mixat 30 de minute. Separat, am amestecat 115 grame de faina cu 35 de grame de cacao, le-am cernut de doua ori si le-am amestecat usor , prin rasturnare, cu ouale batute.Am batut usor de masa tava si am pus la cuptor , pentru 25 de minute, in cuptorul preincalzit la 170 de grade, intr-o tava cu inel, la care i-am pus hartie pe fund iar marginile le-am uns cu putin unt si tapetat cu faina .Dupa ce s-a scurs timpul, am oprit focul si am mai lasat in cuptor vreme de 30 de minute.
De abia dupa aceea am scos blatul, l-am lasat la racit si l-am taiat in 3 .
Intre timp, 200 ml de frisca au fost incalziti pana la fierbere, i-am rasturnat peste 200 g de ciocolata neagra taiata marunt , am lasat 5 minute si apoi am amestecat pentru omogenizare .Am lasat sa se raceasca putin si am pus la frigider pentru 1 ora. Dupa asta , am scos de la rece si am mixat, nu foarte mult, doar pana ce si-a schimbat culoarea si a devenit solida si matasoasa. Asta a fost crema ganache.
Dar, cum mai sunt mure, am zis sa fac si o crema cu mure . Cam 250 de grame de mure, le-am blenduit si apoi le-am trecut prin sita. Din crema de mure rezultata, am luat 4 linguri si am amestecat cu 2 galbenusuri si 120 grame de zahar si am pus castronul deasupra unei oale cu apa care fierbe, ca un capac. Apa nu trebuie sa atinga fundul castronului, doar aburii. Se amesteca incontinuu timp de 10 minute, cu telul para, timp in care se omogenizeaza si devine ca o smantana subtire, bineinteles, de culoarea murelor. Se lasa la racit si , cand ajunge la temperatura bucatariei, se pune un pachet de unt in marginea castronului si incepe sa se bata usor, pentru incorporarea lichidului in unt, devenind ca o crema moale. Dupa ce s-a omogenizat untul, se da si crema asta putin la rece .
Restul de mure ce au fost strecurate, se amesteca cu putina apa si zahar, s epune pe foc si se da un clocot. Acesta va fi siropul pentru blat.
Dupa ce si siropul s-a racit, se incepe aranjarea tortului : se aseaza prima foaie, se insiropeaza cu o pensula de silicon , se aseaza crema ganache, apoi se pune a doua foaie, iar se insiropeaza, se pune crema de unt cu mure si , la sfarsit capacul tortuluo, si acesta insiropat pe partea interioara. Astfel asezat, am dat tortul la rece peste noapte.
A doua zi de dimineata, am mai facut o crema ganache, la fel ca prima, doar ca , dupa ce s-a racit , am turnat-o peste tort , ca si glazura.
Inainte de a a seza tortul, am taiat doua foi de hartie alba si le-am pus peste platou, sub tort, ca sa nu se murdareasca deloc platoul la ornare .
A stat asa putin in bucatarie, pana ce s-a stabilizat glazura, am decorat. am scos hartiile ajutatoare si
l-am dat la rece pentru 4 ore.