Tort Cristina
Sursa Tort Cristina
articol scris de meosiris.blogspot.co blog meosiris.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am revenit dragii mei dupa o considerabila absenta. Sper sa va incant cu aceasta reteta de tort cu toate ca la unii dintre voi este canicula si nu prea cred ca va arde prea tare de torturi :D insa reteta astepta de mult timp si stiu ca mai devreme sau mai tarziu, unora dintre voi le va fi de folos aceasta postare.
Acest tort este numai si numai de ciocolata. A fost facut pentru sotul prietenei mele, Cristina, cu ocazia zilei sale de nastere.
Blat:
8 albusuri
4 galbenusuri
150g zahar
150g faina
2 linguri cacao
80ml ulei
1 pliculet praf de copt.
Crema ganache:
600ml frisca lichida
600g ciocolata neagra.
Sirop:
200g zahar
400ml apa
esenta de rom.
Glazura(reteta by Edith):
150g ciocolata amaruie
100ml frisca lichida
30g unt.
Ornat:
putina crema
ciocolata de orice fel.
Prima data ne ocupam de sirop ca sa aiba timp apoi sa se raceasca bine.
Asezam un vas cu apa la fiert, adaugam zaharul si amestecam pana cand acesta se topeste. Lasam sa fiarba, luam vasul de pe foc si lasam la racit. Dupa ce siropul s-a racit bine, adaugam esenta de rom, amestecam si il putem folosi la insiropatul blatului.
Continuam cu blatul. Batem bine albusurile cu zaharul si un praf de sare pana compozitia devine tare ca la bezele. Adaugam peste albusuri, galbenusurile batute treptat cu uleiul. Amestecam faina cu cacao si praful de copt apoi o incorporam usor in compozitia de oua si amestecam totul cu mare grija, prin rasturnare. Turnam amestecul in tava unsa si tapetata si dam la cuptor, la 170C, 30 de minute. Din cand in cand, aplicam testul cu scobitoarea daca este nevoie. Daca nu, urmarim marginile blatului. Daca acestea incep usor sa se desprinda de tava, inseamna ca este copt.
Crema se va incepe cu o zi inainte. Punem frisca lichida pe foc pentru a se incalzi bine si adaugam bucati de ciocolata cand aceasta este calda amestecand pana cand se topesc. Omogenizam bine apoi lasam la racit. Se tine la frigider pana a doua zi, apoi se bate cu mixerul pana devine cremoasa.
Pentru glazura punem frisca la incalzit intr-un vas dupa care adaugam ciocolata si untul. Amestecam continuu pana cand amestecul este omogen. Se toarna peste tort cand este numai putin calduta.
Formarea tortului:
Blatul se taie cu grija in 3 parti. Se insiropeaza, se umple cu crema iar deasupra se imbraca tot cu aceeasi crema dupa care turnam cu grija glazura si ornam cu bucati de ciocolata si moturi de crema.