contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Clopoţel

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


-Da-te la o parte, Teddy!!
-Da’ ma pui pe blog’şor?!??


-Teddy, pleaca din fata aparatului!!!
-Shari, Shari, fotografiaza-ma in fata Tortuletului!


-Teddy, mi-ai stricat poza!Jumatate din ea esti tu!
 -Ia , da-mi mie aparatul sa fac eu poze,ca tu nu vrei sa ma pui pe blog’şor!

-Teddy, Tedyy, ia labuta , stii ca nu ating niciodata copiii, dar daca nu te potolesti si mai tragi de el, o sa te plesnesc peste labuta de nu te vezi, si o sa plangi! Imi strici aparatul, Teddy, si apoi cum va mai fac eu poze voua?!? Vrei sa te vada prietenii, sau nu?!?

-Nu vrei sa ma pui pe blog’şor, nu-i asa?

-Nu-i adevarat!Doar ti-am promis ca te aduc langa Prajiturele, dar lasa-ma sa-l fotografiez pe Tortuletul de Frisca, mai intai! Ai putina rabdare, atata tot! Nu vezi ca te-am si aranjat, ti-am pus si cravata noua, ce mai vrei?!?
-Sunt frumos, Shari? Imi sta bine cravata?


-Da, esti cel mai frumos ursulet de pe toate blog’şoarele culinare si ai si cea mai frumoasa cravata!







Ingrediente:
Blat:
-6 oua

-5 linguri de zahar
-2 pliculete de zahar vanilat
-1 sticluta de rom(de 30 ml)
-1 mana de cacao
-2 linguri cu varf de faina
-2 maini de nuca macinata
-coaja rasa de la o lamaie si o portocala (din care puneti si la sirop)
Frisca:
-800 gr.smantana proaspata
-2 linguri de zahar
 

Sirop:
-o cana de apa
-coaja rasa de lamaie si portocala
-o sticluta de rom
-3 linguri de zahar
Mai intai, asezam toate ingredientele pe masa si le lasam vreo 20 minute ca sa ajunga toate la aceeasi temperatura. Primul pas este sa facem siropul, apoi frisca, apoi blatul.
1.Siropul
Intr-un ibric punem apa , o lasam sa dea in clocot, apoi adaugam zaharul, coaja rasa si romul.Mai lasam cateva secunde sa fiarba, apoi stingem focul si lasam sa se raceasca.
2.Frisca
Intr-un castron punem smantana, adaugam zaharul si incepem sa amestecam cu mixerul la viteza 1.Mie mi-a luat vreo 4 minute ca, de la o smantana aproape lichida (se incalzise), sa ajung la o frumusete de spuma.Dovada suprema ca e frisca adevarata si ca este gata , este atunci cand ea ramane pe lingura intoarsa fara sa cada :))))

Inainte sa incepeti să-i daţi o bătăiţă bună , lăsaţi smantana la frigider sa se intareasca putin.Este singurul ingredient dintre toate celelalte care trebuie sa fie rece.
Dupa ce ati facut frisca, o bagati la frigier .

3.Blatul
Separati galbenusurile de albusuri.Amestecati galbenusurile cu 5 linguri de zahar, adaugati zaharul vanilat si continuati sa amestecati pana obtineti un fel de crema (mie mi-au trebuit vreo cateva minute ).
In alt castron, puneti cele 6 albusuri si le bateti cu mixerul(sau telul) pana obtineti o spuma.Apoi, in acelasi castron, adaugati faina, crema de galbenusuri, romul, coaja rasa , nuci si cacao.Amestecati la inceput cu lingura de lemn, ca sa se omogenizeze aluatul, apoi bagati si dintii mixerului pentru un minut, doua.Aluatul astfel format il puneti intr-o tava rotunda cat mai mare, in care ati asezat hartie de copt (eu am folosit tigaia de clatite, dar am uitat ca manerul e din plastic, si s-a incins peste masura.Noroc ca nu a trebuit sa tin decat 30 de minute blatul in cuptor, ca altfel ramaneam fara tigaie:)) . Data viitoare o sa folosesc alta tava).
Dupa ce s-a copt, il scoateti, il puneti la racit, apoi taiati un sablon din hartie sub forma de clopotel, il asezati peste blat si decupati forma.Abia dupa ce ati obtinut clopotelul, taiati-l in doua. 


Pe un platou, puneti primul clopotel, il insiropati bine(dar nu excesiv), adaugati frisca, apoi puneti al doilea clopotel, il insiropati si pe acesta, apoi frisca.Urmati marginile clopotelului cu atentie, netezind bine frisca, apoi ornati-l cu ce doriti.Eu i-am facut limbuta cu ciocolata rasa, iar dungile, cu ornamente colorate..Dupa primele poze , am scos cu un cutit ornamentele si am lasat tortuletul natural. Imi pare rau ca nu l-am ornat pe tot doar cu ciocolata data pe razatoare, data viitoare asa voi face.
Am reusit sa fac un tort NORMAL SI SANATOS, fara nici un fel de aditivi , coloranti sau alte OTRAVURI alimentare!
Am demonstrat ca si un blat de tort/prajitura poate creste fara praf de copt (bateti albusurile spuma, cred ca aici e secretul),si am mai demonstrat ca pot face o frisca naturala....Oricum, frisca la cutie, lichida sau spuma, mi se pare infioratoare! Nu stiu cum pot unii sa o manance, numai cand ma gandesc din ce e facuta, imi piere orice pofta de dulciuri!
Va recomand cu mare caldura si maxima seriozitate sa RENUNTATI DEFINITIV LA ADITIVII ALIMENTARI, se poate gati GUSTOS si SANATOS si fara ei!
Asta trebuie sa invatam, sa ne hranim corect si sanatos!
Trebuie sa fim constienti ca sanatatea e in mainile noastre, ca peste 80% din boli apar, in timp, ca urmare a unei alimentatii defectuoase si pline de OTRAVURI!
Constientizati acest lucru si nu mai mancati orice!
Mai bine un cartof copt, decat o otrava de hamburger!
Mai bine o salata de varza, decat o savarina cu frisca de plastic!
Mai bine o sfecla rosie, decat o nenorocire de mini-pateuri umplute cu…OTRAVURI , care se vand la orice colt de strada!
Tortuletul are 6 portii.Resturile de la blat, sirop si frisca, le-am pus intr-un castron si am mancat si din ele vreo 2 zile (daca vrem sa ne pastram silueta, totul cu portia, nu-i asa ?).Este un pacat sa aruncam mancarea, cu atat mai mult in zilele noastre si cu atat mai mult cu cat milioane de copii sufera de foame in fiecare secunda.Nu, sa nu gandim ca noi muncim pentru mancarea asta.E adevarat, dar asta nu ne da dreptul sa ne si batem joc de ea.Folosim atat cat ne trebuie!Daca ramane, ori dam, ori transformam in alte feluri de mancare.Eu gandesc asa:am avut un noroc ca m-am nascut in tarisoara asta, intr-un loc plin de resurse naturale, cand puteam la fel de bine sa ma nasc in Africa si ma uit la occidentalii imbuibati cum arunca mancarea la gunoi, in timp ce eu mor , cate putin in fiecare secunda, DE FOAME !

Oricum, din cateva oua, zahar si smantana, sa faci un desert delicios, nu e putin lucru!…Cu atat mai mult cu cat nu am folosit decat ingrediente naturale.
La frisca sa nu folositi mai mult zahar, sa puneti doar 2 linguri, nu mai mult, ea trebuie sa iasa putin mai acrisoara, sa fie in constrast cu blatul aromat si dulce.Tortuletul a fost un adevarat deliciu! 

Revin cu o idee data de IriA de pe culinar.ro.Ea mi-a spus cum pot orna tortuletul cat mai frumos: "La ornat poti folosi duceata de visine (sau alte fructe colorate) ca sa faci buline, nuca de cocos data prin sirop de dulceata sau pur si simplu cubulete de fructe proaspete"
Multumesc, IriA!