Tort Choux A La Creme
Sursa Tort choux a la creme
articol scris de andreea_ionutiubire blog pasiunepentrubucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente
* Blat:
* 2 oua
* 2 linguri zahar
* 2 linguri faina
* 1 lingura cacao
* 1 lingurita praf de copt
* 1 lingura ulei
* Crema de iaurt:
* 375 ml iaurt de fructe
* 15 g gelatina
* 350 ml frisca
* Choux a la creme:
* 250 ml apa
* 100 ml ulei
* 150 g faina
* 1 praf de sare
* 3 oua mari/4 mici
* Crema choux:
* 1 plic Creme Ole de ciocolata/vanilie
* 300 ml lapte
* 100 ml frisca lichida
* 5 g gelatina
* Decor
* 150 g ciocolata amaruie
* 50 ml frisca
* 1 lingura ulei
* +
* 100 ml frisca batuta
Mod de preparare
1. Blat:galbenusurile se freaca cu zaharul,se adauga uleiul si albusurile batute spuma.La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu cacaua si praful de copt.Compozitia se toarna intr-o forma rotunda de 24 cm tapetata cu hartie de copt.Se da la cuptor la foc mediu pana se rumeneste pe margini.
2. Crema de iaurt:Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece,dupa 10 minute se dizolva pe baie de aburi(fara sa clocoteasca,doar sa se incalzeasca) si se toarna peste iaurt,amestecand energic.Se da la frigider pana se intareste putin.350ml frisca se bate tare si se incorporeaza in crema de iaurt,se da la frigider pana la folosire.
3. Choux a la creme:apa,uleiul si un praf de sare se pun pe foc,iar cand clocoteste se toarna faina in bloc si se amesteca pana se obtine o bila de aluat.Cand se raceste se incorporeaza cate un ou(nu se pune altul pana ce primul nu este incorporat) pana obtinem un aluat lipicios.Se toarna aluatul intr-un pos si se spriteaza gogosele(incercati sa fie de aceeasi marime) pe hartie de copt.Se tin in cuptor 25-30 min,pana se rumenesc deasupra.NU SE DESCHIDE USA IN PRIMELE 15 MIN sau chiar deloc.Cel mai bine este sa ramana in cuptor pana se racesc.
4. Crema pentru choux:intr-un vas se pune laptele,frisca lichida si plicul de crema si se mixeaza pana se obtine o crema tare.Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece,dupa 10 minute se dizolva pe baie de aburi(fara sa clocoteasca,doar sa se incalzeasca)si se toarna peste crema mixand incontinuu.Cu aceasta crema se umplu gogoselele(se face intr-o parte o gaura cat sa aiba loc spritul si se umplu).
5. Asamblare:inelul tavii in care s-a copt blatul se aseaza pe un platou.Blatul se pune in interiorul inelului,se insiropeaza bine cu un sirop din apa+zahar+vanilie/rom,se unge cu un strat subtire de crema,se aseaza gogoselele cu putin spatiu intre ele(aici am facut o greseala,a fost prima oara cand fac asa ca omul invata,deci:puneti 2 randuri de choux,dar nu puneti in centru niciuna!!!) si umpleti spatiile ramase cu crema.Dati la rece minim 2 ore.
6. Glazura:ciocolata rupta bucati se pune intr-un vas impreuna cu frisca lichida si uleiul si se amesteca pe baie de aburi pana se topeste ciocolata.De jur-imprejurul inelului se baga un cutit cu lama subtire.Se scaote inelul,se imbraca marginile in frisca,se toarna glazura deasupra(cand este calduta),se niveleaza deasupra si restul se lasa sa curga pe margini.Se da la rece pana se intareste glazura.Cu ajutorul unui cutit incins se traseaza liniile pentru proportonare.Faceti in asa fel incat sa taiati gogoselele pe jumatate.