Tort Choux-a-la- Creme Cu Crema De Portocale Si Cafea
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cea de-a cincea tema in cadrul concursului inspiration Food Marathon, organizat de Electrolux, este Coffee addict.
M-a nimerit fix pe centru :P
Mi-a ramas mie demult pe retina un tort choux-a-la-creme si am zis ca musai o sa-l fac. Deci, ce ocazie nemaipomenita decat aceasta, va intreb? Plus niste fursecuri boabe de cafea...ufff, munca de chinez batran.
Nu uitati, va rog mult de tot, ca votarea prin like si coment, continua, atat pe facebook, cat si aici, pe blog.
Celelalte patru retete ale mele din concurs sunt: Tortul de trandafiri albi , Ravioli cu masline, prosciutto si trufe , Brioche Bouclettes si Smorgastartor si unde inca ma puteti sustine cu likeuri si comentarii, aici pe blog, cat si pe facebook, atat la tort, la paste, la briosa , cat si la tortul suedez. Va multumesc din suflet! :*
V-am spus ca likeurile si comentariile conteaza 50% in acest concurs, ceilalti 50% apartinand juriului? Deci, am nevoie de sustinerea voastra. O saptamana a trecut, o alta a inceput, a mai ramas una. Doar e maraton, nu-i asa? Unul pe gustul meu si sper ca si pe-al vostru ;-)
A mai ramas o singura provocare, adica o singura reteta de facut.Pe joi ;-)
Blat de cafea
Ingrediente pentru blat:
2 oua,
100ml lapte,
100g unt,
150g zahar,
100g faina,
3 linguri de cacao,
1 lingurita praf de copt,
1 lingura esenta de cafea,
2 plicuri de cafea instant.
Mod de preparare:
Fierbi laptele cu untul, zaharul si cacao. Dupa ce a dat in clocot, lasi sa se raceasca, dupa care adaugi treptat galbenusurile, faina cernuta cu praful de copt si albusurile batute spuma. Adaugi esenta si praful de cafea.
Omogenizezi usor, de jos in sus. Torni aluatul inr-o tava de copt rotunda acoperita cu hartie de copt
si lasi la cuptor 30 de minute. Lasi sa se raceasca.
Apoi, am taiat blatul in forma de inimioara
Ingrediente pentru crema de portocale:
300g portocale/mandarine,
30g amidon,
80g zahar pudra,
1 lingura esenta de portocala,
2 oua.
Mod de preparare:
Am avut doua compoturi mici de portocale cu mandarine gata curatate si fara pielite. Daca folositi portocale, trebuie sa le curatati de pielita.
Cu mixerul vertical am zdrobit portocalele si mandarinele,
dupa ce le-am scurs din sirop, am adaugat ouale, apoi amidonul si zaharul pudra si am omogenizat.
Amestecul obtinut se tine pe foc amestecand continuu,
pana se ingroasa. Se lasa la racit. Se adauga esenta de portocala si se amesteca bine.
Se acopera cu folie alimentara ca sa nu prinda crusta.
Ingrediente pentru crema de cafea:
500ml lapte,
2 plicuri cafea solubila,
4 galbenusuri,
125g zahar,
40g amidon,
50g ciocolata neagra topita,
un varf de cutit de sare,
1 lingura esenta de cafea.
Mod de preparare:
Cafeaua se dizolva in lapte si punem la foc mic sa se incalzeasca.
Separat mixam galbenusurile cu sarea si zaharul pana cand isi dubleaza volumul, adaugam amidonul si mixam. Adaugam trepat laptele caldut peste crema de galbenusuri si amestecam bine.
Se acopera cu folie alimentara ca sa nu prinda crusta. Se imparte in doua. Prima jumatate se pune peste blatul insiropat cu suc de portocale/mandarine
Ingrediente pentru chouxuri:
125ml apa,
65g unt/margarina,
80g faina,
20g amidon,
2 oua,
1 albus,
1 lingura rasa praf de copt,
coaja rasa de portocala.
Mod de preparare:
Apa se pune la fiert cu untul. Cand clocoteste se ia de pe foc si se adauga dintr-o data faina cernuta impreuna cu amidonul si praful de copt. Se adauga coaja rasa de portocala si se amesteca. Se readuce pe foc pentru un minut, amestecand continuu. Se ia de pe foc si se lasa la racit, apoi se incorporeaza pe rand ouale si albusul, unul dupa altul, mixand bine de fiecare data.
Din aluat se fac cu posul gramajoare de cca 5-6 cm diagonala.
Se coc la 200de grade timp de 20 de minute. Cand s-au copt, se lasa la racit,
apoi se taie capacul si se umple cu crema de portocale si se aseaza peste crema de ciocolata.
Mi-au trebuit noua chouxuri
Peste cele noua chouxuri am pus cealalta jumatate de crema de ciocolata. Si ca sa fie dreapta, am adaugat si crema de portocala ramasa.
Pentru decor:
200g ciocolata alba.
esenta de cafea.
Am topit ciocolata, apoi am umplut spatiile goale in forma de dreptunghiuri. Am dat la congelator. Cand s-a intarit primul strat, am dat si cel de-al doilea strat si iar la congelator.
si desenul l-am facut cu o scobitoare inmuiata in esenta de cafea...o boaba de cafea ;-)
Fursecurile Boabe de cafea
Ingrediente:
180g unt moale,
60g ciocolata neagra,
90g zahar,
30g cacao,
300g faina,
1 lingurita praf de copt,
2 plicuri cafea solubila,
2 linguri de lapte,
1 lingura esenta de cafea.
Mod de preparare:
Ciocolata se topeste la bain-marie. Se lasa la racit.
Faina se cerne impreuna cu praful de copt si cacaua.
Untul se freaca cu zaharul, se adauga ciocolata, praful de cafea dizolvat in laptele caldut, amestecul de faina si se omogenizeaza intr-un aluat putin faramicios. Se infasoara intr-o folie alimentara
si se da la frigider pentru o ora.
Din aluat se fac bilute mici, carora li se dau o forma ovala, apoi se apasa usor si se face o dunga cu dosul lamei unui cutit exact pe centru boabei.
Munca de chinez batran....prima tava: 80 de boabe. Inainte de cuptor.
Dupa cele 10 minute de stat la cuptor
Am facut rapid o glazura de cacao din 3 linguri de cacao, 100g zahar, 50g unt, 1 lingura de ulei si 3 linguri de lapte. Am pus toate ingredientele pe foc si am amestecat pana s-a topit zaharul. Am turnat glazura fierbinte peste tort.
Am asezat dreptunghiurile de ciocolata de jur-imprejurul tortului, apoi l-am umplut cu fursecurile boabe de cafea. Mai simplu, nici ca se putea ;-)