Tort Cenusareasa
Sursa TORT CENUSAREASA
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O veche cunostinta m-a rugat de ceva vreme sa-i fac un tort.
Am tot amanat , din diverse motive , insa ....pentru ca saptamana asta a fost (printre altele) saptamana torturilor , l-am anuntat ca o sa-i implinesc dorinta.
Desi initial mi-a zis ca doreste un tort cu frisca, ulterior mi-a cerut sa-i fac tortul MRS NIKO ( reteta personala ) sau ceva de genu' .
L-am facut...si in timp ce lucram la el, m-a apucat asa un chef sa " ma destrabalez" si eu cu niste caramel, incat n-am rezistat si am comis-o :))
Insa nu doream MRS NIKO, ci altceva. :) Altceva cu caramel ;)....mult caramel :D.
M-am tot " frasuit" pana m-am hotarat : o sa fac un tort cu blat de amandina/ caramel sarat de arahide / mousse de ness si frisca.;)
Asa s-a nascut tortul, pe care ulterior l-am numit "CENUSAREASA"( datorita hainutei saracacioase din frisca " picurata" cu caramel ;).
Iata ce contine si cum se prepara ;) :
blat de amandina
din :
-6 oua
- 10 linguri de zahar
- 50 ml apa minerala
- 50 ml ulei din samburi de strugure ( merge si de floarea soarelui )
- 8 linguri de faina tip 000
- 3 linguri de cacao
Procedeul e la fel ca la orice blat...se separa ouale...se mixeaza albusul cu zaharul si apa minerala pana se obtine o spuma tare....se adauga galbenusurile si uleiul si se mixeaza in continuare.
La final se amesteca faina si cacaua , delicat, cu o lingura , pana se incorporeaza.
Se coace la 180*...cca 35 de minute sau pana cand odata facut testul, scobitoarea iese curata. ( tava o alegeti voi in functie de forma dorita )
Pana s-a copt blatul m-am ocupat de:
caramel :
intr-o oala cu fund dublu am pus " sa se arda "500 g zahar ...l-am amestecat din cand in cand ca sa se topeasca uniform.
Cand s-a transformat intr-o lava maronie, am adaugat o jumatate de lingura de sare de mare , apoi "l-am stins" cu 200 ml frisca UHT Pilos si 125g unt Pilos 65 %.( pe care le-am adaugat direct de la frigider )
NOTA !
( Aici trebuie lucrat cu mare atentie !!! deoarece caramelul are tendinta sa iasa din oala, inainte sa turnati frisca opriti focul ! Amestecati cu o lingura cu coada mai lunga. In rest , singura grija e sa amestecati bine toate ingredientele . )
Am impartit caramelul in doua parti...in prima am adaugat 200g arahide prajite ( dar nesarate ), iar cealalta am pastrat-o simpla pentru decor.
Le-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei impreuna cu blatul pana a doua zi .
Crema este un delicat mousse de ness ,pe care l-am preparat astfel :
in 100 ml lapte am pus la hidratat 10g de gelatina.
Intre timp am mixat 500 ml frisca naturala cu 6 linguri de zahar pana s-a intarit.
Peste gelatina inmuiata am pus 2 linguri de ness (nesscafe ), le-am topit pe foc...apoi le-am amestecat cu frisca.
Am dat crema la frigider cca 15 minute.
Apoi am asamblat tortul astfel :
am taiat blatul in 3 nivele.
am imbracat tava in care am copt blatul ( este una patrata cu inel detasabil ) cu folie alimentara...am asezat primul nivel de blat pe care l-am acoperit apoi cu caramelul sarat de arahide.
...am pus stratul al doilea de blat. pe acesta l-am acoperit cu mousseul de ness.
la final am pus si ultima parte de blat .
Am infasurat tava in folie si am lasat-o la frigider de joi pana azi :))
Insa nu este necesar sa stea mai mult de o noapte la frigider. Eu am avut multa treaba si n-am mai avut vreme sa ma ocup si de tort.
Astazi insa m-am gandit ca a zacut destul dezbracat si e cazul sa-l echipez :)
L-am mutat pe un platou si l-am imbracat :).
Pentru hainuta am folosit 400 ml frisca UHT Pilos pe care am mixat-o cu 3 linguri de zahar si 2 plicuri de intaritor de frisca .
Am imbracat alandala tortul cu frisca , apoi l-am stropit din abundenta cu caramelul special pastrat .;)
Cand l-am vazut gata mi-a parut asa amarat si mi-a venit in minte ca arata ca o biata cenusareasa :)) .
Cum chiar aveam nevoie de un nume pentru el, l-am numit CENUSAREASA :).
Si isi merita pe deplin numele, deoarece sub hainele simple zace o minunatie de tort .
PAROL ;)
Marturie stau pozele :
Aceasta e povestea tortului nascut din pofta de caramel :))
Va place ?! :)