Tort Caramel
Sursa Tort caramel
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
Blat
-6 oua,
-200 g zahar,
-300 g faina,
-un praf de sare,
-10 linguri sirop caramel din 50 g zahar si 150 ml apa,
-un praf de copt,
-o esenta rom,
Crema caramel
-75 g zahar,
-5 g gelatina granule,
-100 ml apa,
-20 g unt,
-200 ml frisca lichida,
-1-2 linguri zahar pudra,
Crema de ciocolata
-100 g ciocolata amaruie sau cu lapte,
-200 ml frisca lichida,
Pentru insiropat blatul
-50 g zahar,
-150 ml apa,
-o esenta de rom,
Glazura
-100 g ciocolata neagra,
-20 g unt,
Preparare:
Mai intai incepem prepararea blatului. Inainte de toate caramelizati cele 50 g zahar si dupa ce a devenit auriu stingeti cu atentie cu 150 ml apa si lasati sa fiarba pana se topeste dupa care inchideti focul si adaugati esenta de rom. Lasati sa se raceasca foarte bine.
Aprindeti cuptorul sa se incinga. Separati ouale si bateti albusurile spuma cu un praf de sare.
Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana compozitia incepe sa se albeasca si zaharul sa se topesca. Adaugati siropul rece de caramel, lingura cu lingura mixand dupa fiecare pana se incorporeaza bine .
Urmeaza sa amestecati usor cu spuma de albusuri si faina in care ati amestecat praful de copt.
Turnati uniform amestecul intr-un vas (cu diam de 28 cm) uns si tapetat si dati la cuptor, la inceput la foc mare apoi la foc mic, fara sa-l deschideti in primele 15 min.
Blatul se coace in cca 30 min, functie de cuptor iar pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea. In timp ce blatul se raceste se "fabrica" cele doua creme.
Pentru crema de caramel mai intai pregatim siropul astfel :
-ardeti 75 g zahar pana devine auriu, adaugati untul si amestecati sa se incorporeze, apoi stingeti cu apa si lasati sa se dizolve complet .
Gelatina se lasa la dizolvat in apa rece. Siropul rece de caramel se amesteca cu gelatina si se lasa sa se odihneasca putin.
Se bate frisca pana incepe sa se lege, se adauga o lingura de zahar pudra si apoi siropul de caramel, putin cate putin, asa incat pana terminam de mixat frisca sa incorporam si siropul.
Atentie, siropul trebiue sa fie foarte rece, eventual dat la frigider 15-20 min, ca frisca sa nu se inmoaie. De aemenea frisca lichida trebuie tinuta cateva ore la rece inainte de a se folosi.
Pentru crema de ciocolata, dupa cum am spus si la alte retete se topeste la foc mic ciocolata rupta bucatele, impreuna cu frisca lichida fara sa se atinga punctul de fierbere. Dupa ce s-a racit complet se da la frigider sa se raceasca bine si apoi se mixeaza pana capata consistenta de frisca batuta.
Siropul pentru blat : se pune zaharul cu apa la fiert pana se dizolva complet. Eu recunosc ca am facut aici tot un sirop caramel :) asa ca sa fie tacamul complet. Se lasa sa se raceasca, orice varianta ati alege si apoi se adauga esenta de rom.
Se taie blatul in doua, se insiropeaza primul strat, se adauga pe rand cele doua creme in straturi cat mai uniforme si se vine cu partea a doua a blatului care se insiropeaza la randul lui.
Se orneaza cu glazura de ciocolata (sau de Caramel!).
Tortul caramel este o prajitura care merita sa stea in meniul de sarbatori, alaturi de alte bunatati. Daca nu va place trimiteti-mi eventualele reclamatii :) Apropos, in una din serile trecute, am avut o discutie interesanta cu un "anonim"care pe la orele 24 a tinut mortis sa-mi "laude" vreo 5-6 retete. Indarjirea cu care a facut-o m-a distrat foarte tare si m-a facut sa adorm fericita...