Tort Caramel
articol scris de 3sisterscooking blog 3sisterscooking.blogspot.com
Acest minunat tort de un dulce-crocant fantastic, care parca inca il mai simt in gura, a fost cadoul pentru surioara mea Diana cu ocazia implinirii unei frumoase varste.Asa ca Dia inca o data :La multi ani!
Blat
-8 oua
-10 linguri zahar pudra
-15 linguri nuca macinata
-coaja de la o lamaie
-1 plic zahar vanilat
-4 linguri faina
-1 praf sare
Crema de vanilie
-4 galbenusuri
-400 ml lapte
-200 g zahar
-4 linguri faina
-2 plicuri zahar vanilat
-300 ml frisca
Ornat
-300 ml frisca
-100 g nuca macinata
-7 alune de padure
-250 g zahar
Mod de preparare
1.Se separa ouale.Galbenusurile se freaca cu un praf de sare, iar albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul pudra si zaharul vanilat adaugat in ploaie.Se toarna crema de galbenusuri si coaja de lamaie peste albus si se bate din nou bine.Se incorporeaza nuca amestecata cu faina in mai multe etape, amestecand usor dupa fiecare.Compozitia se pune intr-o tava de 26 cm si se da la cuptorul incins in prealabil la 180 C pentru 30 de minute.
2.Intre timp se prepara crema de vanilie.Se amesteca galbenusurile cu zahar, faina si zahar vanilat.Se adauga laptele, care trebuie sa fie caldut, in suvoi subtire amestecand in continuu.Se pune pe foc si se amesteca pana devine de consistenta groasa.Se lasa sa se raceasca complet si se incorporeaza frisca batuta.
3.Se scoate blatul, se lasa sa se raceasca si se taie pe trei nivele.Se ung fiecare cu crema de vanilie si se asambleaza.Se bate frisca pentru ornat, care se va folosi la finisat marginea tortului si la rozetele de deasupra.
4.Se pune la topit 100 g de zahar la care se adauga nuca.Se amesteca putin si se rastoarna pe o hartie de copt sa se raceasca.Veti obtine bulgarasi de nuca asemanatori cu muesli, dar de marime mai mica.Se inteapa alunele cu bete de frigarui.Restul de zahar se pune la topit, pana capata o culoare aurie.Se plonjeaza alunele in el si se pun la inaltime sub un vas greu sa se scurga.
5.Restul de zahar topit se prelinge deasupra unei hartii de copt si se lasa sa se intareasca.Apoi se aduna si se da prin robot.Rezultatul se imprastie pe o hartie de copt si se da la cuptor doar cat sa se lege.Se scoate, se lasa sa se raceasca si se rupe in forma de petale ascutite.Se aorneaza tortul cu alunele in mijloc si petalele asezate sub forma de floare.Iar pe margine cu nuca caramelizata.