Tort Cadou
articol scris de barzuka1 blog epurasha2bb.blog.gustos.ro
1 plic zahar vanilat
7 oua
faina
2 pliculete gelatina rosie Tort gelee de la Dr Otker
2 linguri cacao,
1 linguracafea
600 ml sirop de trandafiri (preparat)
1 borcan de compot de cirese
1 pahar de smanatana grasa 25% grasime
zahar 300 g
unt 200 g
10 lg zahar brun
700 ml lapte
70 g amidon
1 punga de zahar pudra Dr.Otker
50 g ciocolata alba
o punguta migdale taiate
cateva tablete ciocolata neagra cu capsuni
1 praf de copt
Vom face 2 blaturi, unul foarte subtire din 2 oua, 1 lingura cacao, 1 lingurita cafea, 1 pliculet zahar vanilat, 4 linguri zahar normal, 1 lingura de apa, o lingura de ulei, fara praf de copt, 10 linguri faina.Acest prim blat trebuie sa iasa foarte subtire si cat mai inchis la culoare.Mixam bine 10 minute ouale cu zaharul si apoi adaugam faina c cacao si cafeaua si amestecam cu un tel nemetalic sau o lingura d eplastic usor de jos in sus.Il coacem in tava rotunda cu margine detasabila unsa cu unt.Apoi scoatem, lasam sa seraceasca putin si decupam forme din el cu o forma de plastic de prajituri.Eu nu am gasit inimioara cum voiam initial si am facut cu un x de plastic din jucariile fetitelor.Apasam bine apoi scoatem usor cu o scobitoare forma de blat.Decupam cat mai multe, aceste bucati vor fi folosite pentru a imbraca marginea tortului.
Blatul al doilea se face mai gros si va fi baza tortului.Folosim 5 oua de data asta si 150 g zahar si faina si un praf de copt.In rst ca ala primul procedam.Coacem si cand e gata il lasam sa se raceasca dupa care ii decupam decat subtire partea de deasupra ca sa-l putem insiropa bine dar sa ramana inaltut.Punem sirop din compotul de cirese din belsug.
Dupa ce am insiropat blatul baza pe care il lasam pe fundul de tava cu inel detasabil darfara inel, il ungem cu o pensula pe margine cu miere si cu ciocolata negra cu capsuni dupa care lipim aschiutele de migdale putin prajite cu zahar in tigaia Doubletta.Apoi adaugam inelul tavii si strangem.Asezam formele de x decupate din baltul subtire si trnam crema de lapte alba.Apoi lasam la reece la congelator cam o jumatate de ora.
Pregatim gelatina de trabdafiri cu cirese
mixam un polonic de cirese din compot fara samburi.Pregatim gelatina(folosim 2 plicuri de gelatina rosie pe care le topim in siropul de trandafiri sau de capsuni.Punem pe foc intr-o cratita 200 ml suc de tradafiri sau capsuni impreuna cu 50 g zahar si cele 2 plicuri de gelatina.Dupa ce s-a topit zaharul dam deoparte si adaugam restul de suc.Apoi lasam la rece, eu m-am grabit si nu am mai bagat la congelator gelatina.Am scos tortul si am turnat peste crema de lapte dar s-au cam amestecat.Trebuie sa lasati gelatina sa se inchege bine inainte de a o aseza ca strat final peste tort.Apoi iar la congelator o ora.Apoi am scos si am ornat cu o crema alba din smantana grasa batita cu 3 linguri de zahar si cu cirese din compot.Apoi am lasat tortul in frigider pana a doua zi.
Asta e a fost ceva de munca dar merita.
Multumesc inca o data lui miha pentru reteta de crema de lapte si lui edith pentru ideea de decor peste jeleu.
Sper sa va placa , mie mi-a placut tare mult dar e loc de mai bine si data viitoare sper sa reusesc sa separ bine culorile.
Dedicat soacrei mele Epure Maria la implinirea varstei de 59 de ani.Sa ne traiesti mamaie si sa fii sanatoasa!