Tort Bunicul
Sursa Tort Bunicul
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acest tortulet la facut cu mare drag pentru bunicul meu care si-a serbat onomastica de Sfantul Ion. Drumul spre destinatar a fost o mare aventura. Pe langa faptul ca am avut de parcurs vreo 40 de km cu el in mana (in masina bineinteles :P), am avut si piticotul zbantiicios langa mine. Am ajuns intr-un final la bunicul cu tortul putin ciufulit de fii-miu care s-a suparat ca l-am rugat sa stea locului si s-a razbunat pe tort :) i-a "tuflit" o palma de l-a latit pe-o parte.
Ingrediente
Blat 1- 4 oua (marimea L)
- 75 g zahar brut pudra
- 40 g zahar tos
- 125 ml ulei
- 15 g cacao neagra
- 1 lgt rasa praf de copt
- un praf de sare
Blat 2
- 4 oua (marimea L)
- 195 g zahar tos
- 155 g faina
- 70 ml ulei
- 2 lgt esenta de vanilie homemade
- 1/2 lgt esenta portocale
- 1 lgt rasa praf de copt
Crema:
- 1 l frisca lichida indulcita
- 200 g ciocolata alba
- 110 g dulceata de pere
- 3 lg cu varf visine din sirop/compot
Sirop:
1. 50 ml sirop de tei amestecat cu 200 ml apa plata
2. 50 ml sirop de visine amestecat cu 200 ml apa plata
Decor
migdale maruntite, migdale intregi si frunze de menta
Cum procedam:
Blat 1/negru:
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Intr-un vas batem albusurile spuma cu praful de sare si cu zaharul tos si brut.
4. In alt vas, turnam uleiul in fir subtire peste galbenusuri si mixam (trebuie sa rezulte o compozitie ca pentru maioneza).
5. Amestecam galbenusurile cu albusurile, cu ajutorul unei spatule.
6. Cacaoa o amestecam cu praful de copt si faina si o incorporam usor in compozitia de la pasul 5.
7. Punem compozitia intr-o tava (cu diametrul de 22 cm) unsa cu unt, tapetata cu un amestec de faina si cacao. Introducem in cuptor 5 minute la 200°C si inca 30 min la 190°C. Incercati blatul cu o scobitoare, daca iese curata, inseamna ca e copt.
Blat 2/alb:
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Intr-un vas batem albusurile spuma cu praful de sare si cu 120 g de zahar pana cand zaharul se dizolva complet.
4. Galbenusurile, le batem separat cu 75 g zahar pana isi schimba culoarea in galben pai si isi tripleaza volumul.
5. Turnam uleiul si esentele peste galbenusuri si mixam bine.
6. Incorporam albusurile in galbenusuri cu grija, cu ajutorul unei spatule.
7. Inglobam faina amestecata cu praful de copt in compozitie, putin cate putin, cu ajutorul spatulei.
8. Punem compozitia intr-o tava cu acelasi diametru ca la blatul 1, unsa cu un si tapetata cu faina si introducem in cuptor, cu aceleasi mentiuni ca la blat 1.
Cremele:
1. Intr-un vas punem 100 ml frisca lichida cu 200 g ciocolata alba. Punem vasul pe baie de aburi si amestecam. Cand s-a topit ciocolata, luam vasul de pe foc si lasam la racorit 4-5 min.
2. Batem restul de frisca pana cand capata volum si consistenta.
3. Din frisca batuta, luam deoparte (ca si volum) 1 cana de 1 l, in care inglobam dulceata de pere.
4. Restul de frisca il incorporam in ciocolata topita, putin cate putin.
Asamblare:
1. Taiem fiecare blat in 2 bucati.
2. Incepem asamblarea cu prima felie de blat alb, o insiropam cu sirop de tei, punem crema de frisca cu dulceata de pere.
4. Asezam urmatoarea felie de blat negru, o dam cu sirop de visine, apoi punem crema cu dulceata de pere.
5. Punem si ultima foaie de blat, alb de data aceasta, il ungem cu sirop de tei.
6. Imbracam tortul in crema de frisca cu ciocolata si ornam cu migdale maruntite, intregi si cu frunze de menta.
Nota!
Puteti face cantitati mai mici de sirop, fiindca mie mi-a mai ramas cam 30 ml dintr-unul si 50 din altul.
Nota!
Puteti face cantitati mai mici de sirop, fiindca mie mi-a mai ramas cam 30 ml dintr-unul si 50 din altul.
Aceasta era tot ce mai ramasese, cand mi-am dat seama ca nu am foto la sectiune... Deci, va trebui sa va multumiti cu aceasta, caci alta mai buna nu am :) |