Tort Bradut De Craciun
Sursa Tort bradut de Craciun
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acum cateva zile am vazut nush' ce reclama la televizor in care un domn tinea in mana o tava cu un tort in forma de bradut. Nu am mai avut stare pana cand nu am facut si eu asa ceva. Cum gasisem pe net o reteta de tort pe care doream s-o incerc, m-am pus pe treaba.
Blatul: 4-5 oua (depinde de marime), 200 g zahar, 5 linguri de ulei, 100 ml lapte, zeama si coaja rasa de la o portocala, cca 200 g faina, un pliculet de praf de copt, un pliculet de zahar vanilat.
Crema: un pachet de unt, 300 ml smantana sau iaurt gros, 100 g zahar pudra, zeama de portocala, o lingura de coaja rasa de portocala.
Sirop: 300 ml apa, 300 g zahar, o lingura de coaja rasa de portocala.
Decor: fulgi de nuca de cocos sau zahar tos amestecat cu zahar pudra (pt a da impresia de zapada).
Ouale se separa si se mixeaza albusurile spuma, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat mixand in continuare la viteza mare pana cand bezeaua este ferma. Se scade viteza pana la 1 cel mult 2 apoi se adauga pe rand galbenusurile, uleiul, laptele, zeama de portocala, coaja de portocala, faina amestecata cu praful de copt, cate una-doua linguri odata. Adaugati faina pana cand rezulta un aluat ca de pandispan dar ceva mai grosut, care curge totusi.
Aluatul se toarna intr-o tava de aragaz, pe hartie de copt, si se da cca 30 de minute la foc potrivit.
Intre timp se face crema. Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana cand rezulta o spuma cremoasa. Se adauga smantana sau iaurtul cate putin, una-doua linguri de zeama de portocala, coaja de portocala, si daca aceasta compozitie este moale se adauga un pliculet de intaritor de frisca. Oricum, nu este obligatoriu sa iasa o crema compacta, surplusul de lichid va intra in blaturi.
Siropul se face astfel: apa si zaharul se lasa pe foc sa dea cateva clocote apoi se inchide focul si se adauga coaja de portocala. Siropul se foloseste fierbinte, pt ca intra mai repede in blat, dar se strecoara inainte de folosire.
Blatul se taie in forma de bradut apoi se taie in 3 sau 4 blaturi. Asta daca v-a crescut atat de mult incat sa-l puteti taia in 4. Eu am avuit o tava mai mare decat cele obisnuite si am fost nevoita sa "decupez" separat bucatile de brad, apoi fiecare parte am taiat-o pe din doua pe orizontala astfel incat au rezultat cele 4 blaturi necesare.
Poza din timpul lucrului :)
Dupa care se asambleaza tortul intr-o tava de aragaz captusita cu folie de aluminiu, sau pe un platou alungit:
Din bucatile ramase se face si trunchiul - partea de jos, si cateva globulete (eu le-am decupat cu un pahar). Am folosit crema in asa fel incat sa-mi ramana putin ca sa dau un strat subtire si pe deasupra ultimului blat, pentru ca fulgii de nuca de cocos sa adere mai bine.
Cu aceasta ocazie am constatat ca gustul portocalei se potriveste foarte bine cu nuca de cocos, si de data asta am gasit ca nuca de cocos nu este chiar asa de rea :)
Pofta buna!
Blatul: 4-5 oua (depinde de marime), 200 g zahar, 5 linguri de ulei, 100 ml lapte, zeama si coaja rasa de la o portocala, cca 200 g faina, un pliculet de praf de copt, un pliculet de zahar vanilat.
Crema: un pachet de unt, 300 ml smantana sau iaurt gros, 100 g zahar pudra, zeama de portocala, o lingura de coaja rasa de portocala.
Sirop: 300 ml apa, 300 g zahar, o lingura de coaja rasa de portocala.
Decor: fulgi de nuca de cocos sau zahar tos amestecat cu zahar pudra (pt a da impresia de zapada).
Ouale se separa si se mixeaza albusurile spuma, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat mixand in continuare la viteza mare pana cand bezeaua este ferma. Se scade viteza pana la 1 cel mult 2 apoi se adauga pe rand galbenusurile, uleiul, laptele, zeama de portocala, coaja de portocala, faina amestecata cu praful de copt, cate una-doua linguri odata. Adaugati faina pana cand rezulta un aluat ca de pandispan dar ceva mai grosut, care curge totusi.
Aluatul se toarna intr-o tava de aragaz, pe hartie de copt, si se da cca 30 de minute la foc potrivit.
Intre timp se face crema. Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana cand rezulta o spuma cremoasa. Se adauga smantana sau iaurtul cate putin, una-doua linguri de zeama de portocala, coaja de portocala, si daca aceasta compozitie este moale se adauga un pliculet de intaritor de frisca. Oricum, nu este obligatoriu sa iasa o crema compacta, surplusul de lichid va intra in blaturi.
Siropul se face astfel: apa si zaharul se lasa pe foc sa dea cateva clocote apoi se inchide focul si se adauga coaja de portocala. Siropul se foloseste fierbinte, pt ca intra mai repede in blat, dar se strecoara inainte de folosire.
Blatul se taie in forma de bradut apoi se taie in 3 sau 4 blaturi. Asta daca v-a crescut atat de mult incat sa-l puteti taia in 4. Eu am avuit o tava mai mare decat cele obisnuite si am fost nevoita sa "decupez" separat bucatile de brad, apoi fiecare parte am taiat-o pe din doua pe orizontala astfel incat au rezultat cele 4 blaturi necesare.
Poza din timpul lucrului :)
Dupa care se asambleaza tortul intr-o tava de aragaz captusita cu folie de aluminiu, sau pe un platou alungit:
Din bucatile ramase se face si trunchiul - partea de jos, si cateva globulete (eu le-am decupat cu un pahar). Am folosit crema in asa fel incat sa-mi ramana putin ca sa dau un strat subtire si pe deasupra ultimului blat, pentru ca fulgii de nuca de cocos sa adere mai bine.
Cu aceasta ocazie am constatat ca gustul portocalei se potriveste foarte bine cu nuca de cocos, si de data asta am gasit ca nuca de cocos nu este chiar asa de rea :)
Pofta buna!