contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Boema

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Am pregătit acest tort pentru nepoţica mea, Daria, care azi îşi serbează ziua de naştere. 
Urarea  "La mulţi ani" spusă la primele ore ale dimineţii a fost  însoţită  şi de acest tort.
Cum prăjitura Boema  este pe placul tuturor, am considerat că un tort Boema este potrivit pentru această aniversare. 



Ingrediente blat:
- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 200 g făină
- 30 g cacao
- 30 g ulei
- 4 linguri apă rece
- 1 linguriţă esenţă de rom 
- 1 plic praf de copt "Dr. Oetker"

Se separă ouăle; albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare; se adaugă zahărul,  apa rece şi se mixează până spuma devine lucioasă; reducem viteza mixerului şi adăugăm gălbenuşurile mixate cu uleiul;   se opreşte mixerul şi se adaugă făina amestecată în prealabil cu cacao şi praf de copt, amestecând uşor cu o spatulă. 
Amestecul se toarnă în tava rotundă tapetată cu hârtie de copt ( diametrul de 26 cm.) şi se pune în  cuptorul preâncălzit la 180 grade unde se coace  aproximativ 25 minute. Pentru siguranţă se face proba cu scobitoarea. 


Ingrediente cremă:
- 400 ml frişcă lichidă
- 200 g ciocolată Poiana cu lapte
- 200 g ciocolată Poiana amăruie

Ciocolata ruptă bucăţele se pune pe foc mic împreună cu frişca.


Când ciocolata s-a topit se omogenizează apoi se dă la frigider pentru 5 - 6 ore.
 Atentie! Frişca NU se fierbe. Se lasă pe foc doar până se topeşte ciocolata!


După răcire, amestecul de frişcă şi ciocolată se bate cu mixerul  rezultând o cremă fină.



Ingrediente pentru sirop:
- 150 g zahăr
- 200 ml apă
- 2 linguri cacaco

Se fierbe zahărul cu apa până se topeşte. Se adaugă cacaco, se lasă încă 2-3 minute la fiert apoi se lasă la răcit.
   Blatul  rece se taie în două părţi  şi se însiropează .




Pe un platou se pune primul blat apoi se toarnă crema, având grijă să păstrăm 5 linguri  pline din aceasta pentru  ornare şi finisarea tortului. Se nivelează crema pe suprafaţa blatului şi se acoperă cu cel de-al doilea blat. 

Ingrediente glazură:
- 220 g ciocolată
- 100 g unt
- 3 linguri ulei
- 1 lingură zahăr pudră

Se amestecă toate ingredientele şi se pun pe bain-marie  să se topească. Se fierbe 1 minut apoi se pune  la rece.  Glazura (încă lichidă) se întinde uniform peste tort apoi se pune tortul în frigider pentru a se întări glazura .  


După 1 oră se scoate tortul de la rece şi se ornează cu crema de ciocolată rămasă şi frişcă.


La mulţi ani Daria!