Tort Bob Esponja
articol scris de sandytza blog al3xandra-miches.blogspot.com
- 8 oua
- 8 linguri ulei
- 4 linguri apa
- 16 linguri zahar
- 16 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma. Se adauga zaharul si se bat bine pana devine o spuma lucioasa. Se adauga galbenusurile , se bat bine impreuna apoi se adauga apa si uleiul treptat. Pana aici se poate face totul cu mixerul.
Pentru urmatoarea etapa nu recomand mixerul pentru ca se vor lasa albusurile.
Se adauga treptat praful de copt si faina si se amesteca cu o lingura de jos in sus pana se omogenizeaza.
Se toarna totul intr-o tava tapetata cu hartie copt (eu am folosit tava de 32/22 cm) si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 45 minute.
Se scoate si se lasa la racit . Intre timp se prepara crema.
Ingrediente pentru crema.
- 1l lapte
- 80 gr amidon sau faina
- 300 gr zahar
- 8 galbenusuri
- coaja razalita de la o lamaie
- un plic zahar vanilat
Se pun toate ingredientele intr-o cratita incepand cu faina , se amesteca bine pana se omogenizeaza apoi se pun pe foc , la foc mic si se amesteca pana se ingroasa. Daca folositi thermomix programati 10 min, viteza 3, temperatura 100 grade.
Se lasa crema la racit.
Se face un sirop din 1/3 cana zahar (cana de 250 ml) si 1/3 cana apa calduta.. Se amesteca pana se dizolva zaharul.
Se taie blatul in 3 pe orizontala , se insiropeaza si se umple cu crema.
Se imbraca tot tortul in gem de piersici apoi se imbraca in pasta de zahar galbena. Se orneaza cu aceeasi pasta de zahar dar de alte culori ,formand ochii, gura, dintii , mainile, picioarele , etc.