contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Baumkuchen

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Tortul Baumkuchen este supranumit, pe buna dreptate, "Tortul torturilor" desi in revista mea apare sub numele de "Buturuga de Craciun" :P
Aici puteti citi mai multe despre acest inedit tort (se poate coace si intr-o forma rotunda de tort) care intruchipeaza de fapt un copac, de la straturile de aluat care il compun ;)
Va marturisesc ca nu aveam de gand sa vi-l arat acum, ci dupa masa de Craciun :)))) ...dar cand am vazut cat de apetisant a iesit, m-am gandit ca ar fi pacat sa-l tin ascuns pana dupa sarbatori :)
...si in plus voiam sa va urez Sarbatori fericite, cu intelegere, liniste si iertare, si nu in ultimul rand cu bucate alese :P
Craciu fericit, dragi prieteni de pretutindeni!!!!!!!!!!!!!!
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 6 oua
- 250 g. zahar
- 250 g. unt
- 4 linguri rom
- 100 g. faina
- 100 g. amidon
- 50 g. migdale macinate fin
- 1 lingurita praf de copt
Pentru ornat si glazura:
- 150 g. gem acrisor (caise, prune, corcoduse)
- 350-400 g. martipan
- 200 g. ciocolata cu lapte sau amaruie
- zahar pudra
- migdale trase in ciocolata alba
- fulgi de migdale
Mod de preparare:
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar.
Se bate untul cu restul de zahar si se inglobeaza, pe rand, galbenusurile, amestecand usor (cu mixerul, la viteza mica) si romul. Faina si praful de copt se cern; se amesteca apoi cu amidonul si se inglobeaza in crema de unt si oua.
Se tapeteaza fundul unei forme de copt cu hartie de copt (se unge usor, din loc in loc, cu margarina pentru ca foaia sa stea la locul ei :P)

Se aseaza 3 linguri, rase, de aluat in forma. Statul de aluat se niveleaza cu o pensula de bucatarie si se coace timp de 2 minute la 220 g. (foc mare...doar mare, nu foarte mare :P) pe gratarul de sus al aragazului:

Se continua pana la terminarea aluatului.
Dureaza un pic (mai ales daca tre' sa faci si poze :D) dar in final merita!!! Bucataria mea a imprumutat un miros atat de placut...

Se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se rastoarna pe un platou (va ajutati de un cutit daca e nevoie, pentru a desprinde marginile mai incapatanate :D)
Se taie pe 3 sau 4 nivele, care se insiropeaza usor cu sirop de zahar.
Se ung foile cu gem si se suprapun; "buturuga" se unge cu restul de gem:

...si se inveleste cu o foaie de martipan (surplusul se inlatura) intinsa intre doua folii de bucatarie transparenta, pudrate cu zahar pudra:

Se topeste ciocolata la bain-marie sau la microunde (intr-un minut si-un pic e gata!)
Se acopera "buturuga" cu un strat generos de ciocolata, ajutandu-va din nou de pensula de bucatarie ( a mea e de silicon si sint foarte multumita de ea :P)

Cand ciocolata e inca moale, se orneaza cu "flori" albe din bomboane (puteti folosi si bombonele cu rom, preferatele mele :D) si fulgi de migdale :)

Se presara zahar pudra deasupra floricelelor dulci, ca o ninsoare dulce :)

Detaliu :)
Taaaare imi place cum a iesit, si de-abia astept sa il degustam!!!! :))

Revin, deci, dupa Craciun, cu o sectiune ;)
Sa stiti ca acum, cand ciocolata s-a intarit, tortul meu Baumkuchen arata muuult mai bine!!!!!!!
Craciun fericit, dragilor!!! :)