Tort Aniversar Cu Ciocolata, Mascarpone Si Praline (anniversary Cake With Chocolate, Mascarpone And Praline)
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Luna mai este pentru mine plina de evenimente deosebit de placute, zile cand imi sarbatoresc trei dintre cele mai importante persoane din viata mea. Asta fara sa pun la socoteala si doi Constantini. Tortul facut pentru fimiu n-a mai ajuns sa fie fotografiat. Dar pe acesta, facut pentru sotul meu, n-am vrut sa-l las din mana pana ce n-a stat la shooting. Nu prea mult insa, asa ca pozele nu sunt prea reusite. De vina sunt toti pofticiosii aia (se stiu ei) care vroiau tort cat mai repede :)
Ingrediente pentru forma de tort de 28 cm:
Pentru blat:
- 7 oua, separate
- 7 linguri de zahar
- 5 linguri de faina
- 2 linguri de cacao neagra
- sirop: 400 ml apa + 200 g zahar + sucul si coaja de la o lamaie
Crema 1: 250 g mascarpone + 2 linguri cacao + 3 linguri zahar pudra
Crema 2: 200 g ciocolata neagra + 200 ml frisca lichida
Crema 3: 250 g mascarpone + 3 linguri zahar pudra + colorant alimentar galben + 1 lingurita esenta naturala de vanilie
Pentru praline: 125 g zahar tos + 2 linguri apa + 50 g migdale
Mod de pregatire:
- Se incalzeste cuptorul la 180 C. O forma rotunda cu fund detasabil se unge cu unt. Pe fund se pune hartie de cort.
- Albusurile se bat pana se intaresc. Se adauga zaharul si se bate cateva minute, pana ce spuma de albus este tare.
- Galbenusurile se omogenizeaza, apoi se toarna in albusuri si se amesteca usor cu o spatula.
- Faina se amesteca cu cacaoa si se cern. Se pun in amestecul de oua si, cu o spatula, se incorporeaza amestecand de jos in sus, cu miscari circulare. Coca se toarna in forma, si se uniformizeaza cu o spatula. Se coace la 180 C pentru 25- 35 de minute (pana trece testul scobitorii)
- Blatul se scoate din cuptor, se lasa 10 minute in forma, apoi aceasta se scoate. Se scoate si hartia si se lasa la racit. Abia cand e racit complet, blatul se poate taia.
- Se face siropul: fierbe apa cu zaharul, pana ce volumul scade la jumatate. Se pun inauntru zeama si coaja de lamaie. Se lasa la racit.
- Praline: Pune folie de aluminiu pe fundul unei tavi. Amesteca zaharul cu apa si lasa-le la foc mic, fara sa amesteci, pana ce zaharul se caramelizeaza. Amesteca rapid migdalele inauntru si toarna amestecul pe tava in strat subtire. Lasa la racit. Pune pralinele in blender si toaca-le putin. Lasa si bucati mai mari.
- Crema 1: Amesteca mascarpone cu zahar si cacao, pana se omogenizeaza. Din aceasta crema se pastreaza cateva linguri, ca sa se orneze lateralele tortului.
- Crema 2: incalzeste usor frisca lichida. Pune inauntru ciocolata rupta bucati mici. Lasa pana se topeste. Amesteca pana ce crema se omogenizeaza. Lasa crema la racit si pune-o in frigider 30 de minute. Dupa aceasta mixeaza crema, pana se intareste.
- Crema 3: Amesteca mascarpone cu zahar si esenta naturala de vanilie, pana ce se omogenizeaza. Adauga colorantul si amesteca bine.
- MONTAJ: Se taie blatul in trei si fiecare bucata se stropeste bine cu sirop.
- Se pune unul din blaturi pe o farfurie mare si se unge cu crema 1. Deasupra se pune al doilea blat, apoi crema 2. Deasupra se pune al treilea blat. Lateralele se ung cu restul de crema 1. Pe laterale se pun praf si bucati de praline.
- Deasupra ultimului blat se pune crema 3 in diferite forme. Se presara praline.
- Tortul se lasa la rece minim o oara inainte de a fi taiat.