Tort Amandina
Sursa Tort Amandina
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza
Pentru ca se apropia o mare sarbatoare (ziua Sfintilor Mihail si Gavril) si fuseram invitati pe la diversi Mihai si Gabi, m-am pus serios pe cucinat cadouri dulci. Asa ca va prezint unul din ele, un Tort Amandina. E un ciocolatos bun, dulce de dulce, pufos si foarte aromat. Asta este citat dupa spusele mesenilor care s-au infruptat din el. Atat de repede desfasurandu-se intreaga operatiune de taiat/ infulecat incat ramas'am fara poze de sectiune :)) Deci...n-am ce sa va arat, n-am cu ce a ma lauda mare lucru, decat doar ca sarbatoritul a fost atat de extaziat de tortul amandina incat a spus cu un mare regret: "mai R. ce noroc au unii" :))
Asa ca dragilor...va spun doar ca a fost the best, ever! Nu stiu cum de se intampla asta, pentru ca l-am mai cucinat de vreo citeva ori fie ca tort, in forma rotunda, fie ca si prajiturica....
Asadar ingredientele :
pentru blat si crema
- ingrediente si mod de preparare le gasiti aici
pentru insiropat:
- sirop de zahar ars cu doua linguri de Napoleon
pentru glazura am folosit asa
- 15 ml esenta rom dr. oetcket
- 200 ml frisca lichida
- 150 gr ciocolata
- 100 gr zahar tos
- 10 gr gelatina
Pentru blatul de amandina veti gasi modalitatea de operare aici, cu exceptia faptului ca l-am copt intr-o forma rotunda de tort, cu fund detasabil, de 26 cm. Apoi l-am lasat la racit pe un gratar metalic, dupa care taiat in doua pe orizontala si am insiropat fiecare parte, din belsug, cu sirop de zahar ars, in care am pus si doua linguri de coniac Napoleon :P. L-am uns cu crema de amandina, din care am pastrat doua linguri, pentru ornat. Dupa cum vedeti...nu am mai pus cele doua linguri de crema la ornat...pt ca nu mai aveam cu ce..pos nu mai am , iar seringa aia ornatoare...mi-a crapat-o Miruna, asa ca....poate aduce Mos Neculai ceva :P
L-am dat la rece peste noapte, iar a adoua zi am trecut la procesarea glazurii. Am amestecat pe baie de aburi, zaharul cu frisca lichida, si cu ciocolata, cand s-au topit le-am omogenizat bine, adaugand apoi esenta de rom. Gelatina am pus-o la hidratat in putina apa rece si cand a devenit spongioasa am adaugat-o in glazura, lasand totul la rece.
Apoi am pus tortul cu tot cu gratarul metalic pe o tava si am turnat glazura cu polonicul, incet, dinspre centru spre margini, fara sa o intind cu nimic. Doar e am lasat-o sa curga incet. Am pus niste bile comestibile, argintii...asa ala'n'dala cum zice R. si l-am dat la rece vreo citeva ore.
Super ciocolatos!
Regret ca nu am apucat sa ii fac poze in sectiune si regret ca nu am apucat sa mananc decat o felie :(((