Tort Amandina De Florii
Sursa Tort amandina de Florii
articol scris de Felis blog dumitrufelicia.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reteta la tortul pe care il vedeti este exact cea de la prajitura amandina...
Blat:
-6 oua,
-6 linguri de apa rece,
-300 g zahar,
-260g faina+30g cacao
-1 praf de copt,
-zahar vanilat sau esenta de care vreti;
Crema:
-1/2 l lapte,
-3 galbenusuri,
-3 linguri amidon alimentar,
-3 linguri de faina,
-6 linguri zahar,
-4 linguri cacao,
-150g unt sau margarina
-2 linguri zahar pudra;
Sirop:
-8 linguri zahar,
-3 cani apa;
Glazura:
-200 cioco (alegeti ce vreti, amara, cu lapte),
-75 ml frisca lichida
Preparare blat:
-se separa albusurile de galbenusuri
-albusurile se bat spuma cu zaharul si apa, puse treptat;
-se incorporeaza si galbenusurile
-faina se amesteca cu cacao si praful de copt si se pune in compozitie (in acelasi timp aprindem cumptorul sa se incalzeasca)
-compozitia se toarna in tava in care am pus hartie de copt
Preparare crema:
-se amesteca zaharul, faina, amidonul si cacao
-se adauga si cele 3 galbenusuri, apoi si laptele si se amesteca bine pt omogenizare-se pune pe foc mic si se amesteca incontinuu, ca sa nu se prinda, pana se ingroasa
-cand e gata, se pune la racit
-se bate spuma untul cu cele 2-3 linguri de zahar pudra
-din crema racita se pune cate un pic in bolul cu untul batut si se mixeaza pana se incorporeaza toata budinca
Siropul de zahar ars se facem precum e prezentat pas cu pas la Tehnici de lucru.
Blatul racit se taie in 3
- se uda folie si se pune pe cratita in care a copt batul (marginile se lasa mult afara pt ca se va acoperi blatul) si se pune o parte din blat
- se insiropeaza si se unge cu crema, punem a 2-a foaie de blat, iar insiropam, iar ungem cu crema si punem ultima foaie de blat pe are o insiropam deasemenea...
Glazura se face punand pe foc 75 ml frisca lichida in care am rupt 2 ciocolati cu lapte
Se amesteca pe foc pana la dizolvarea bucatilor de ciocolata Se toarna peste blatul scos de la frigider (dupa ce a stat o noapte sau minim 8 ore)
Eu am mai topit la baie de abur si o ciocolata neagra si am facut dungile de giocolata, ca sa se vada diferenta (le-am pus dupa ce glazura s-a racit bine pe tort (cam o ora la frigider)
Trandafirul e din pasta de lapte praf... numai aceasta pasta se preteaza la viteza mea nebuna: adica sa o faci cu o ota sau doua inainte de a fi gata tortul)