Tort "alex" (cu Crema De Ciocolata Alba,lamaie Si Capsuni)
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
I-am spus asa,pentru ca e reteta prietenei mele americance ,Alex, (eu ii zic la belle Americaine pentru ca merita),care a si executat-o de altfel ,urmatita cu ochiul meu de vultur si aparatul de fotografiat.E drept ca n-am fotografiat chiar tot,ca vulturul a mai facut pauza, da'principalul este in poze.Este un tort aromat,racoritor si onctuos in acelasi timp: blat cu mac si lamaie,crema de cicolata alba si lamaie si capsuni delicioase.
INGREDIENTE:
masura ceasca 240 ml
forma de tort cu diametrul de 24 cm
ptr blat:
-3 cesti faina cernuta
-1 pliculet praf de copt
-1/2 lg bicarbonat de sodiu
-1/2 lg sare
-2 cesti zahar
-250 g unt
-coaja rasa de la o lamaie mare
-4 oua
-2 Lg mac
-2 Lg zeama de lamaie
-1 plic zahar vanilat
-1 ceasca lapte batut
ptr crema:
-3/4 ceasca zahar
-2 oua
-6 Lg zeama de lamaie
-2 tablete de ciocolata alba
-3 cesti de frisca
-aproximativ 2 casolete de capsuni
-1 tableta de ciocolata alba pentru ornat
MOD DE PREPARARE:
-se cerne faina si se amesteca cu prajul de copt,bicarbonatul si sarea.
-se bate untul spuma impreuna cu zaharul si apoi coaja de lamaie
-se adauga pe rand ouale,apoi zeama de lamaie si vanilia.
-se adauga apoi imgredientele uscate (amestecul de faina) alternativ cu laptele batut.
-macul se adauga la sfarsit si se amesteca cu lingura
-se pune aluatul astfel obtinut in forma unsa cu unt si se pune in cuptorul incins la180* C timp de o ora,o ora si jumatate,pana trece proba scobitorii.
-intretimp facem crema: amestecam cele 2 oua cu cele 2 Lg de zeama de lamaie si 1/2 ceasca de zahar ,la bain marie,pana se leaga crema,
-se adauga ciocoata taiata bucatele ,pana se topeste apoi se da deoparte,sa se raceasca.NU UITATI CE TEMPERATURA AMESTECULUI NU TREBUIE SA DEPASEASCA 60 * C (EXACT CA LA ORICE CREMA CU CIOCOLATA TOPITA)
-se bate frisca cu restul de 1/4 ceasca de zahar,dupa care se amesteca cu crema de ciocolata racita.
-prima aparitie pe blog a lui Alex !
- montajul tortei :
-se taie blatul in 3
- foaie de blat, un strat de crema de ciocolata, un start de capsuni taiate felii, strat de crema de ciocolata,dupa care se repeta si cu al doilea nivel la fel.
-se decoreaza cu crema, fulgi de ciocolata si capsuni
Un crampei de inceput de vara in zilele astea de toamna ploioase si friguroase.