Tort Abanos
Sursa Tort abanos
articol scris de thegreenfoot.blogspo blog thegreenfoot.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Fiind ziua mea tortul acesta l-am facut sa imi placa in primul rand mie. Asa ca am pus multa ciocolata, ciocolata, ciocolata si un pic de frisca.
Ingrediente aluat:
- 4 oua
- 80g faina
- 100g zahar tos
- 80g ciocolata (o ciocolata Heidi 75% cacao)
- 30 ml ulei
- 1 fiola esenta vanilie
- 1 lingurita amidon
- 1 lingurita praf de copt
- suc de visine pentru insiropat blatul (~100 ml)
- visine fara samburi (~200g)
- 500 ml smantana dulce (32% grasime)
- 2 linguri zahar tos
- 2 linguri miere
- 2 pachetele intaritor de frisca
- 1 1/2 fiole esenta de vanilie
- 200 ml smantana dulce (32% grasime)
- 240g ciocolata amara (3 ciocolati Heidi 85% cacao)
- 6g gelatina
Blatul e luat cu imprumutul de la Nicolina si al ei tort Goose Paws, si se prepara astfel: Intr-un vas se freaca galbenusurile cu zaharul tos, se adauga esenta de vanilie si uleiul, ciocolata topita la baine marie si se amesteca bine. Se incorporeaza faina, amidonul, praful de copt si se adauga albusurile batute spume amestecand usor prin rasturnare. Compozitia se toarna intr-un forma de tort tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit pentru 40-50 minute pana trece de testul scobitorii. Se lasa la racit in forma pana a doua zi. A doua zi nivelam blatul cu ajutorul unui cutit.
Se pune blatul inapoi in forma de tort si se insiropeaza cu sucul lasat de visine dupa decongelare (daca nu ati avut visine congelate puteti folosi un compot de visine). Pe blat se repartizeaza visinele,
apoi se trece la prepararea cremei.
Dupa ce am stat si cugetat adanc la imbinarea si potrivirarea gusturilor, am ajuns la concluzia ca cea mai buna alegere ar fi crema de la prajitura Kinder Pingui. Asa ca am mixat smantana dulce impreuna cu zaharul pentru 2-3 minute, apoi am adaugat mierea, esenta de vanilie si intaritorul de frisca, si am mixat din nou pana am obtinut o frisca in care lingurita statea in picioare. Frisca obtinuta am intins-o peste blat si visine, iar peste crema am presarat aluatul ramas de la nivelat si pe care l-am rupt bucatele.
Dupa ce am stat si cugetat adanc la imbinarea si potrivirarea gusturilor, am ajuns la concluzia ca cea mai buna alegere ar fi crema de la prajitura Kinder Pingui. Asa ca am mixat smantana dulce impreuna cu zaharul pentru 2-3 minute, apoi am adaugat mierea, esenta de vanilie si intaritorul de frisca, si am mixat din nou pana am obtinut o frisca in care lingurita statea in picioare. Frisca obtinuta am intins-o peste blat si visine, iar peste crema am presarat aluatul ramas de la nivelat si pe care l-am rupt bucatele.
Pentru mousse-ul de ciocolata sursa de inspiratie a fost Laura A. cu tortul ei aniversar. Am pus gelatina la inmuiat in 50 ml apa rece. Ciocolata rupta bucatele am pus-o la topit la baine marie impreuna cu smantana dulce. Cand ciocolata s-a topit de tot am luat-o de pe foc si am adaugat gelatina. Apoi timp de aproximativ 5 minute am amestecat in continuu, avand grija sa nu imi ramana nici o cocoloasa de gelatina.
Peste crema de frisca am turnat mousse-ul de ciocolata, apoi am dat tortul la rece pentru 2 ore. Se taie cu cutitul curatat de ramasitele de tort si inmuiat in apa fierbinte.