Top 3 Cele Mai Controversate "delicatese"
articol scris de Le Blog Piquant blog leblogpiquant.blogspot.com
Ideea pentru postul asta mi-a venit acum cateva zile, cand am citit un articol care descria pe larg si fara multe menajamente felul in care este obtinut foie-gras-ul. Numiti-ma ignoranta, dar pana acum nu mi-am pus intrebarea "De unde vine bunatatea asta pe care o iubesc?" Da, auzisem termemul de "force-fed" dar nu am cercetat mai amanuntit (probabil pentru ca intuiam ca odata de o sa alfu exact despre ce e vorba nu o sa mai pot manca foie gras si incercam sa aman momentul - well, s-a intamplat. Pentru mine foie gras e off the table de acum :( )
Asa - as putea zice multe despre subiectul asta, dar o sa ma rezum la 3 idei ca sa nu va plictisesc/ingretzoshez prea tare.
Locul 3 - Aripioare de Rechin
Materia prima pentru mult-apreciata supa de aripioare de rechin (Shark Fin Soup), care e la mare, mare cautare in Asia, in special in China.
Cum se procedeaza? Pai, rechinii sunt prinsi, li se taie aripioarele si sunt eliberati inapoi in mare vii, unde ii asteapta o moarte inceata si cruda - cei mai multi sunt apoi mancati de alti pesti, altii se ineaca sau pur si simplu mor de foame, din cauza ca fara aripioare nu mai pot inota.
Ultimele statistici arata ca in jur de 38 de milioane de rechini au soarta asta anual.
Locul 2 - Foie Gras
Ca e absolut divin, nu contest - este! Dar cum anume ajunge minunatia asta in farfuria noastra? Pai, atunci cand gastele sau ratele norocose implinesc 6 saptamani, sunt inchise in custi, si treptat, incep sa fie hranite cu cantitati tot mai mari de mancare. Mancarea le e pusa la dispozitie doar pentru perioade scurte, astfel incat pasarile sa dea iama-n ea cat mai viguros si sa manance cat mai repede - asta pentru a li se largi esofagul (etapa pregatitoare, you see?)
Peste inca cateva saptamani incepe distractia: pasarile sunt mutate in niste custi si mai mici, cam de 20cm latime, si atat de scunde incat nici sa nu se poate ridica in picioare. Doar capul le iese afara printr-o deschizatura.
Acum incepe faza de "force-feeding", realizata prin gavaj. Cum? un furtun lung de 20-30cm e introdus de mai multe ori pe zi in esofagul pasarii, si cu ajutorul lui pasarea e hranita. Cat? 2kg de hrana la fiecare 3 ore! Cat timp? In ultimele 12-18 zile, inainte de a fi taiate. Scopul? Sa li se mareasca ficatul - ceea ce numim in termeni medicali "steatoza" - celule ficatului se umplu cu vezicule de grasime. Yumm, nu?
Locul 1 - Ortolan
Ortolanul este o pasarica foarte simpatica, si, dupa parerea francezilor, o delicatesa rara. A devenit si mai faimos dupa ce François Mitterrand a mancat unul la ultima sa masa.
Cum se pregateste? Pai, ortolanul (care e cam de marimea degetului mare) e prins si orbit. Apoi este hranit cu cantitati imense demancare pana creste in proportii de 3-4ori. Finalul apoteotic - este inecat in Armagnac si rumenit la cuptor.
Cum se mananca?Partea cu mancatul este putin la fel de importanta, si are iz de ritual. Mesenii isi acopera capul cu un servet (ca sa nu se risipeasca aromele in aer, desi unii zic ca e pentru a se ascunde de Dumnezeu)...
...baga pasarea in gura, mai putin capul care ramane afara, si musca. Finalul mirific e cand musti din plamani si stomac si tot coniacul delicios ti se revarsa in gura.
N-am scris postul asta ca sa va dezgust. Doar ca sa ma intreb si sa va intreb - daca e delicios/magnific/rar/scump se justifica orice? Justifica grotescul? Oroarea?