Tofu De Casa
articol scris de inatodoran2 blog floridecires7.blogspot.com
Consum tofu in fiecare saptamana insa nu m-am incumetat sa il fac in casa pana acum deoarece mi se parea un proces laborios si complicat. In plus nu am gasit o sursa pentru nigari, coagulantul folosit in mod traditional in prepararea branzei de soia. Insa multumesc Gabrielei pentru ca mi-a amintit pe Facebook reteta mult simplificata a acestui preparat pe care eu il consider in egala masura sanatos si gustos. Trebuie sa stiti ca tofu facut in casa, cu lamaie, este cel mai bun tofu! Nu atat de ferm precum cel facut cu nigari insa fin si cremos, cu o aroma subtila de soia, ceea ce il face deosebit de versatil, putand fi folosit atat in preparate dulci cat si sarate. Se face rapid si e economic.
Tofu de casa (pt o portie, aprox 150 g)
- 1 cana soia BIO inmuiata
- 1,5 litri de apa plata
- zeama unei lamai
- 1 lingura sare de Himalaya
- optional: ulei de masline, leurda, fulgi de drojdie, usturoi etc.
- Soia se pune in blender si se mixeaza cu o cana de apa pana cand rezulta o pasta fina. Se adauga restul de apa si se mai mixeaza.
- Laptele obtinut se strecoara printr-un tifon/panza/saculet. Pulpa se poate pastra pentru a prepara chiftelute sau droburi.
- Laptele strecurat se pune intr-o oala incapatoare pe foc moderat si se fierbe 15 minute, avand grija sa amestecati periodic si sa supravegheati pentru a nu da afara.
- Dupa cele 15 minute se inchide focul si se stroarce lamaia in laptele fierbinte. Se amesteca cu o paleta si se lasa asa timp de 10 minute.
- Se adauga sarea, se amesteca si se mai lasa 5 minute.
- Dupa acest timp tofu se lasa la scurs pe un tifon sau o panza deasa. Cand se raceste se poate presa cu mana.
- Se combina dupa preferinte cu diverse mirodenii.
NOTA
Ultima data (imaginile aferente) am facut tofu din 3 cani de soia si 4 litri de apa iar branza rezultata am impartit-o in doua si am combinat jumatate cu: pasta de leurda cu ulei de masline si sare iar cealalta cu ulei de masline, sare si fulgi de drojdie. Absolut delicios!