Tofu Cheesecake Pufos Cu Sos Mentolat De Capsuni
articol scris de inatodoran2 blog floridecires7.blogspot.com
Este pentru prima data cand tofu cheesecake imi iese perfect ca aspect, aidoma cu cel copt cu branza. Am fost foarte incantata de rezultat si am cautat mult reteta perfecta caci de cele mai multe ori imi iesea prea uscat. Se pare ca micul secret este sa lasi compozitia cat mai lichida si in acest fel se va coace frumos si nu va crapa.
Vazand cat de “branzos” arata, m-am gandit ca si gustul va fi pe masura. Imi imaginam un cheesecake dens, cremos. Dimpotriva, este unul pufos, aerat si usor, avand o puternica aroma de crema de zahar ars si asta din cauza ca am folosit exclusiv tofu moale (silken). Data viitoare voi folosi o combinatie de tofu de casa si silken tofu. Dar aici mi se pare mie ceva extraordinar la retetele vegane: poti obtine gusturi si texturi extrem de apropiate de cele originale, cu carne si lactate si asta folosind numai produse vegetale. Fara colesterol, fara zahar rafinat, fara calorii goale. De exemplu, prajiura de fata contine calciu (din susan si tofu), fier (din melasa) si proteine vegetale de calitate.
Cat despre blat, ma felicit ca am avut ideea de a experimenta si cu altceva in afara de biscuiti, care de cele mai multe ori sunt doldora de bicarbonat, zahar si alte chestii aiurea, chiar bio fiind. Nuca de cocos in combinatie cu fulgii de porumb si cu melasa dau un blat cu un gust delicios de caramel. Puteti inlocui cocosul cu quinoa expandata sau orez expandat. Va fi oricum delicios.
Sosul mentolat de capsuni il completeaza excelent si face din el un desert racoritor, ideal pentru zilele caniculare de vara.
Daca il voi mai face? Cu siguranta. Voi jongla insa cu ingredientele ca sa vedem ce surprize de arome mai apar pe viitor.
Tofu cheesecake
Blatul
- 1 cana fulgi de porumb neindulciti
- 1 cana si jumatate fulgi de cocos neindulciti
- 1 lingura plina melasa din trestie de zahar
- Intr-un bol incapataor se pun fulgii de cocos si cei de porumb si se toarna melasa incalzita usor. Se amesteca totul bine.
- Compozitia se toarna intr-o tava rotunda de 25 cm cu peretii detasabili si captusita cu foaie de copt. Se preseaza cu mainile usor umede si se da la cuptorul incalzit la 180 grade C pt 5 minute sau pana cand e usor rumenita.
- Se scoate afara si se lasa la racit pe un gratar.
Crema
- 600 g silken tofu (de aici) sau 300 g tofu de casa si 300 g silken tofu sau chiar 600 g tofu moale de casa
- zeama si coaja de la o lamaie medie (bio in mod ideal, daca nu este bio folositi doar zeama)
- 3 linguri xylitol sau stevie dupa gust
- 1 lingura pasta de tahini
- 1 lingura plina amidon de porumb dizolvata in 150 ml lapte de soia
- 2 linguri ulei de masline
- Toate ingredientele se pun in paharul blenderului si se mixeaza timp de 2 minute, pana la omogenizare completa. Se toarna in tava, peste blatul rumenit si se coace la 180 grade C pentru 40-50 minute sau pana cand se rumeneste frumos, aidoma unui cheesecake cu branza.
- Se inchide focul si se lasa la racit in cuptor, cu usa acestuia intre-deschisa. Cand este rece se da la frigider pana a doua zi.
Topping
- aproximativ 350 g capsuni
- 3 linguri zahar brun sau sirop de artar
- 1/4 pahar apa plata
- 1 lingurita amidon de porumb
- 1 lingurita extract de menta
- Capsunele spalate si taiate marunt se pun intr-un bol si se amesteca cu indulcitorul ales. Se lasa asa timp de 2-3 ore.
- Intr-o cratita se pun fructele impreuna cu siropul pe care l-au lasat, apa, si amidonul si se fierb pentru 2 minute.
- Se inchide focul si se lasa la racit. Si se adauga extractul de menta si se amesteca usor.
- Sosul se toarna peste cheesecake. La servire se poate decora cu fructe proaspete si frunze de menta.
Pofta buna!