contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tochitura Moldoveneasca

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


- ulei de floarea soarelui
- cimbru
- 4 catei de usturoi
- 1 ou
- faina de porumb



Mi-a placut tochitura de cand ma stiu si am mancat nenumarate feluri: moldovenesca, dobrogeana, ardeleneasca, cu sos, fara sos, cu carnati, fara carnati, cu ciuperci sau fara, cumaruntaie de porc sau fara, cu branza de burduf, sau telemea si tot asa. Toate sunt extraordinar de bune si nu exista reteta perfecta de tochitura. Dar eu fiind moldoveanca, mi s-a parut firesc sa o fac asa cum stiu eu de la mama de acasa.
Photobucket
In mod normal, daca eram in Romania, as fi facut cu branza de burduf si carnati afumati romanesti. Dar in Suedia le-am inlocuit cu branza feta si carnat afumat chorizo.
Photobucket
Se pune uleiul la incins. Usturoiul se taie in bucati mici si se pune la prajit in ulei pentru 2-3 minute pentru a-i da aroma. Dupa ce devine sticlos se scoate si se pune deoparte.
Photobucket
Se adauga carnea, bucata cu bucata in uleiul incins, la foc mare si se amesteca repede ca sa prinda crusta. Dupa ce carnea incepe sa se inalbeasca si sa se prajeasca putin, se adauga carnatul taiatrondele. Daca carnea a lasat destula apa, nu se mai adauga, daca nu, se pun 1-2 linguri de apa, se acopera cu un capac si se lasa pe foc mediu 10-15 minute, amestecandu-se din cand in cand.
Photobucket
La sfarsit se adauga cimbru tocat, sare, piper si usturoiul (pe care l-am scos in prealabil) si se mai lasa 2-3 minute.
Photobucket
Pentru mamaliga am folosit 1/2 litru de apa si 250g faina de porumb. Nu invat pe nimeni acum cum se face mamaliga, fiecare face cum vrea. Sincer, eu am facut-o din ochi (ca de obicei) si apoi m-am chinuit sa masor :)
Photobucket
Se pune apa cu sare la fiert. Cand incepe sa fiarba se da focul mic, se toarna faina in ploaie si se amesteca cu telul sa nu faca cocoloase. Se da focul potrivit si se lasa cel putin 15 minute, daca nu vreti sa va apuce o durere de burta a doua zi.
Photobucket
Se prajeste un ou ochi romanesc. Se aseaza totul pe farfurie: mamaliga, carnea, branza si ochiul. Este foarte gustos si miroase deosebit, iar mie, fiind aici in Suedia, imi place sa spun ca "miroase a acasa" :)



Reteta recomandata de poppy-planet.blogspot.com