contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tocăniţă Sau Poate Să Fie Papricaş >>> De Pui Cu Găluşte De Făină

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Tocăniţă de pui cu găluşte de făină
Această Tocăniță/Papricaș face parte din categoria rețetelor moștenite de la mama.
Vreau să vă spun însă că am o mare dilemă. Există oare diferență între papricaș și tocăniță ??? Dacă întrebi un ardelean s-ar putea să știe mai repede ce-i ăla papricaș și totuşi să-l confunde cu tocănița ... Eu cred aşa : papricașul are un sos din smântână și făină, nu are deloc legume doar o ceapă mică, pe când tocănița se face cu sos de roșii sau roșii proaspete și alte legume , fără nici un fel de făină , smântână sau lapte . Deci, papricașul are un sos mai alb iar tocăniță un sos roșu și legume. 
Am dreptate ??? Chiar vreau să știu , mă ajutați ???
 
Am folosit pt. Tocăniță:
 6 pulpe de pui dezosate tăiate în bucăți de mărimi egale
1 ceapă mare
1/2 ardei gras verde și 1/2 ardei  gras roșu tăiat cubulețe
o roșie tăiată cuburi ( merge și sos de roșii) 
1 cățel usturoi
sare, piper
frunze de pătrunjel

pt. Găluşte
 ( în general eu fac ochiometric aceste găluşte dar cam astea ar fi ingredientele):
2 ouă
2 linguri apă minerală rece
sare 
făină cât cuprinde

În puțin ulei punem la călit ceapa și ardeiul. Când legumele sunt călite și ceapa devine sticloasă adăugăm puiul. Se lasă puțin să se rumenească și să lase zeamă , după care adăugăm aprox. 1 cană  cu supă ( sau apă), acoperim cu capac și lăsăm la fiert vreo 30 min. la foc mic. Adăugăm peste și usturoiul tocat. 
Când este aproape de final se adaugă roșia tăiată cuburi.
Apa care a scăzut și legumele călite ar trebui să se transforme într-un sos mai gros. Dacă nu este suficient de îngroșat acest sos puteți adăuga o linguriță de făină ( nu direct în oală deoarece se fac cocoloașe , ci se scoate puțin sos într-o farfurie , se amestecă separat cu făina) . La final se adaugă sare, piper după gust și frunze de pătrunjel .
Tocăniţă de pui cu găluşte de făină
Găluştele de făină se prepară separat aproape în același fel ca și găluştele din griş.

Şi acuma sfaturile mamei mele pentru gălușca perfectă:

Puneți apă la fiert ( eu am pus în apă şi puțină vegeta) într-o oală cât mai întinsă.
Nu preparați găluştele până nu fierbe apa.
 Separați gălbenușul de albuș și bateți tare cu o furculiță sau un tel mic albușul. Peste albușul spumă se toarnă făina în ploaie până se ajunge la consistența unei mămăliguțe moi, apoi se adaugă gălbenușurile, apa și sarea și se amestecă repede.
Găluşte de făină
 Cum formați găluştele: înmuiați o linguriță în apă până se înfierbântă (câteva secunde), apoi luați aluat cu ea și o scufundați în apa clocotită.Veți vedea că se desprinde gălușca. Repetați până terminați aluatul.
 Când ați terminat de făcut găluştele puneți capacul pe oală și fierbeți  la foc mic vreo 10 minute. Opriți apoi focul și lăsați capacul pe oală încă vreo 5 minute.
Nu lăsați apa să clocotescă, oricât de mic faceți focul tot va clocoti la un moment dat. Să aveți tot timpul la îndemână o cană cu apă rece . Când vedeți că începe să clocotească adăugați puțină apă. Veți vedea că astfel găluştele nu se vor împrăștia .
Când sunt gata le scoateți cu ajutorul paletei pentru spumă şi le transferați în Tocăniță.
Găluşte de făină
 Se mai lasă să dea încă vreo doua clocote și se poate servi .
Să aveţi poftă !!!
Tocăniţă de pui cu găluşte de făină

Mulţumesc pentru vizită !!!!