contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tocăniţă Din Burtă De Vită Sau Pacal Pörkölt

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal


De foarte multa vreme am vazut in Ungaria aceasta tocanita de burta.
 N-am reusit sa o gust, pentru ca mereu apareau alte ispite.
Duminica am vazut iarasi, la  Csabai Kolbaszfesztival ...
Mi-am promis ca nu o  s-o mai ratez... mai ales ca ador genul acesta de mancare.
E o amintire placuta din copilarie, cand mama ne facea tocanita din stomacul  si matele (groase, cele pentru caltabosi ) porcului, in fiecare decembrie.
Era mare batalie pe acea tocanita.:))
Cu siguranta nu toti veti aprecia acest fel, mai ales ca are un intens gust( si miros )  de burta, insa...daca sunteti fanii preparatelor din burta, nici acesta nu va v-a dezamagi.
Am cautat pe siteurile maghiare o reteta ... si am bosmodit-o pe aceasta.
Evident mi-a tradus-o Google, dar avand experienta suficienta in bucatarie , am gasit formula care sa ma satisfaca .
Iata de ce aveti nevoie si cum trebuie sa preparati aceasta Tocanita de burta sau Pacal pörkölt  - pe limba ei de bastina :

INGREDIENTE :

1kg de burtă de vită (preferabil gata curăţată şi prefiartă)
2-3 cepe mijlocii
2-3 frunze de dafin
2 ardei graşi  sau kapia ( de preferat rosii ) 
2 roşii mai mici sau una mai mare
5 caţei de usturoi
1 ardei iute ( sau fulgi de chili ) ... dar, puneti dupa gust 
200 ml vin rosu sec sau demisec
puţină untură sau ulei
1-2 linguriţe de chimen
 1 lingura boia dulce 
 1 lingura pasta de ardei
sare şi piper
1 cană apă caldă

MOD DE PREPARARE:

Ceapa se taie mărunt, ardeii graşi se taie cubuleţe şi se pun împreună la călit într-o cratiţă în care am încins uleiul/untura. 
Când ceapa şi ardeii s-au călit (devine ceapa sticloasă) punem boiaua  şi burta, amestecăm puţin şi turnăm 1 cană de apă caldă (aprox 200 ml) şi vinul roşu. 
Lăsăm să fiarbă puţin, la foc mic, adăugăm frunzele de dafin, chimenul, usturoiul tăiat în bucăţi (sferturi), sare şi piper. Lăsăm să fiarbă până începe să scadă sosul.
 În timp ce fierbe curăţăm roşiile de pieliţă şi le tăiem cubuleţe, feliem ardeiul iute.
 Le adăugăm în momentul în care încercăm burta şi e suficient de fiartă. Le lăsăm să fiarbă împreună 5 minute. 

O puteti servi  alături de cartofi piure sau natur. 
Cu mamaliga sau Turta de malai http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2011/02/turta-de-malai.html   
Cu paste fierte sau Paine de casa http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2010/03/paine-alba-rotundaby-adriana.html
Asa, ca mine ;)

Sper s-o incercati ...numai sa vedeti cat e de buna.
Se topeste in gura ;)
FITI BINECUVANTATI !