Tocanita De Pipote Si Cartofi La Cuptor
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Nu-i nici o filozofie tocanita asta,dar Dinu a facut o pasiune pentru ea.Cum scapa singur la cumparaturi cumpara pipote.Zice ca sunt niste rapane mult mai bune.Adica o tocanita picanta de vara :ceapa,usturoi ,ardei iute,ardei rosu,rosii,etc,dar fara rapane,melcii aceia de mare destul de greu de gatit,ca intr-o clipa ajung guma de sters.,adica e o clipa de la agonie la extaz.Asa ca Dinu prefera pipotele,basca gstul mult mai bun,ca rapanele sunt lipsite de gust.
A propos de gust si simplitatea gatiririi,am descoperit,chiar inainte de a pleca de la mare o carciuma (pare ca e cherhana,da'e cam de lux cherhanaua asta,dpv preturi) la Vama Veche.Asa un peste bun,simplu,facut pe gratar in fata ochilor la gratar,nici ars nici prea "facut" si niste scoici,carne,prajite pe plita gratarului,n-am mancat niciodata intr=o carciuma.Imi pare rau ca in ziua aia n-am mai luat aparatul de fotografiat sa va dumiriti despre ce e vorba.O carciuma pe faleza,unde bate vantul si nisipul,fara farfastacuri ,in afara de preturi ,un pic cam piparate,portia era in jur de 8-9 lei /100 g de peste,da'a meritat din plin.O pledoarie pentru gatitul simplu da'corect.Nimic nu intrece asta.Corespondentul lui foie gras gatit simplu la tigaie,daca stii sa-l faci cum trebuie.Da' dupa atatea elucubratii sa ne intoarcem la pipotele lui Dinu.
INGREDIENTE :
-1 kg de pipote ( o sa regretati ca n-ati facut 2 kg)
-2 cepe mari
-2 ardei rosii mari
-1 adrei iute sau fulgi de ardei iute (optional,daca va place mancarea iute)
-2-3 rosii mari taiate bucatele sau o cutie de rosii decojite (eu asta am folosit)
-3 catei de usturoi
-sare,piper si ce iuteala va mai place
-1/2 lg de chimion,se poate foarte bine si fara
MOD DE PREPARARE:
-pipotele le-am verificat daca sunt curatate de pielea groasa de pe interior,daca nu ,am scos-o prin dezlipire sau smulgere cum sa-i zic :apucati de un capat si trageti.apoi le spalati.
-eu le-am fiert la oala cu presiune aprox 20 de minute.Daca nu aveti oala cu presiune,le fierbeti normal,cat sa fie acoperite cu apa,pana bagati furculita cu usurinta in ele.cred ca dureaza 1 ora.pipotele trebuie sa fie moi, usor de mancat.
-intr-o tigaie (sau vas zepter,in care caz putem cali fara ulei,cu capacul pus) calim ceapa taiata solzisori, ardeiul rosu cubulete si ardeiul iute maruntit,Eu am avut si 3 ciupercute asa ca le-am pus si pe ele.in faza asta adaugati toate condimentele dorite :in cazul meu ardei iute (sau boia iute),chimion,piper.
-adaugam pipotele,zeama in care au fiert,cat sa acopere totul,apoi rosiile decojite si fierbem impreuna aproximativ 10 minute,inchidem focul si
-la sfarsit adaugam usturoiul si verdeata
-noi le-am mancat pe pipotele cu cartofi cu marar si unt la cuptor,adica la grilul cuptorului
-carofii i-am fiert de jumatatein apa cu sare,in oala cu presiune,apoi i-am pus intr-un vas uns cu unt,am adaugat marar,bucatele de unt si otet balsamic.
-i-am lasat in cuptor pana s-au rumenit si gata de servit cu extra bucatele de unt si parmezan ras
Pofta buna!