contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tocanita De Ciuperci Cu Mamaliga

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O tocanita simpla, aromata, sosoasa si totusi destul de usoara din punct de vedere caloric, iar daca mai aveti si un amestec de ciuperci proaspete din padure... este ca si un 6 la loto (6 din 49 :D ).


        Ingrediente:
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 1 kg ciuperci, curatate si taiate în bucati potrivite
  • 1 cescuta apa sau vin alb
  • 200 ml smîntîna de frisca
  • 1 lingura amidon
  • 1-2 catei de usturoi, dati pe razatoare
  • patrunjel, tocat fin (sau ce verdeata va place)
  • sare, piper, nucsoara
Daca aveti ciuperci multe si marunte, si nu stiti cum sa le spalati mai repede, faceti ca mine, ca si eu fac ca Jamie Oliver. Într-un vas încapator pun o mînuta de faina, dau drumul la apa rece deasupra si amestec usor cu mîna, pîna vasul este aproape plin. Azvîrl ciupercile în "solutia" asta si le plimb printre degete. Veti observa ce rapid se desprind firmiturile fine de pamînt de pe ciuperci. Le scot din apa murdara si el transfer într-o strecuratoare, apoi le trag un dus cu apa rece si le îndepartez capatul coditelor, cu un cutit. Pentru tocanita, le tai în bucati potrivite, iar cele mici le las întregi. Bineînteles ca se pot felia sau toca dupa bunul plac.



Se rumeneste usor ceapa în ulei de masline, se stinge cu apa sau vin alb, se lasa sa se evapore alcoolul, apoi se adauga ciupercile. Se condimenteaza cu sare, se acopera si se lasa pe foc lejer sa fiarba în sucul lasat de ciuperci timp de 10-15 minute. Se amesteca cînd si cînd.


Se amesteca smîntîna cu amidonul, se adauga la ciupercile fierte si se mai lasa cîteva minute sa clocoteasca foarte usor pe foc moderat. Între timp se condimenteaza cu piper, nucsoara si se adauga eventual sare daca mai este nevoie. Chiar înainte de a trage vasul de pe foc, se adauga usturoiul dat pe razatoare fina si patrunjelul tocat, se amesteca, se acopera si se lasa la odihna 5-10 minute, acoperit cu capac.


În acest timp patrunjelul si usturoiul se împrietenesc cu tocanita de ciuperci,
iar la ridicarea capacului înainte de servire, aburul aromat patrunde narile care striga:
" O vrem cu mamaligaaa!" :D


Pofta buna!