contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tocana De Urzici – Sezonul 2

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

E mare pacat sa lasi primavara sa treaca fara a-i gusta din plin roadele. Desi suntem aproape la jumatatea primaverii, urzici proaspete se mai pot gasi. Povestelnicul le-a cules la piata. Proaspete si foarte intepatoare, pentru ca daca nu pisca, atunci despre prospetimea lor se poate vorbi doar la timpul trecut.
urzici

Ingredinetele, pe indelete, pentru cei ce conspecteaza:
1kg de urzici (inchivalent stereometric, cam 3 apucaturi bune cu ambele maini sau atatea cat sa incapa intr-un vas de 5 litri)
500 ml apa clocotita
1 ceapa mare
1 legatura de leurda proaspata
200 ml de bors acru
sare

leurda

Pentru a le prepara, trebuie clatite bine, in 4-5 ape (apa neaparat trebuie sa fie rece), ca sa se lepede de praf, glod si eventualii oaspeti – reprezentanti ai faunei forestiere primavaratice. Dupa asta se pun intr-un vas incapator, se toarna deasupra jumatate de litru de apa clocotita (asta cam la trei perechi de maini bune de urzici) si se pune capacul (volumul cratitei din imagine are 5 litri).
urzici oparite

Pana castronul isi face treaba cu urzicile, se taia marunt ceapa
ceapa

si leurda. Ah, aceasta tandra si gingasa leurda, cu aroma ei de padure si de usturoi salbatic.
leurda tocata

Se pregateste borsul acru, adica se toarna in pahar. Daca v-ati gandit sa puneti “huşe” la umflat (asa ii zicea bunica, desi DEX-ul stie de “huşce” sau “huşte” – un fel de amestec din drojdie speciala numita “cuib” si tarata de grau sau/si secara din care se pregateste lichidul numit “bors acru” folosit la acritul ciorbelor), o puteti desigur face, da’ pana se face – se vestezeste urzica, ca dureaza cateva zile.
ceapa leurda

Sub capac, urzicile s-au inabusit aproximativ 2 minute, timp in care isi pierd puntin din rigiditate, devin mai “cuminti” si mai scad putin in volum.
urzici

Mai departe se ia un wok nou-nout, proaspat cumparat, si se incinge in el putin ulei de masline, peste care se pune ceapa.
ceapa

Cand ceapa se inmoaie, se pun tepoasele.
urzici

Si se tot mesteca, la foc mediu spre puternic. Peste 10 minute se sareaza, dupa cum vi-i pofta. Si iar se amesteca, inca vreo 10 minute, la foc mediu.
urzici

Apoi se pune leurda, borsul acru, se amesteca, se da focul putin mai incet si se inabusa sub capac inca vreo 7 minute, rastimp in care se mai amesteca de vreo doua ori. Pe urma se singe focul.
leurda

Echipa editoriala in persoana Povestelnicului atentioneaza: poza de mai jos poate leza simtamintele oamenilor aflati in plin post, dar, la urzici se mai cerea ceva, asa ca sa avem iertare.
steak

Bucata de carne de vita a fost presarata cu sare, prafuita cu piper negru proaspat si putina salvie uscata (nu exagerati, pentru ca are o aroma foarte puternica) si putin coriandru, pe ambele parti.
steak

Dupa asta, traditional, a fost prajita cam 4 minute, pe ambele parti.
steak

Dupa, am stropit-o cu shervin (heres) de desert si am prajit-o cate un minut pe fiecare parte.
steak

Din ce era in frigider (niste rucola, cateva foi de ghimbir marinat si niste parmezan dat prin razatoare) – toate au mers la decor.
parmezan ghimbir rucola

Cam asta a fost.
urzici cu steak de vita

Papati vitamine primavara ca sa fiti sanatosi! Povestelnicul datoria urzicoasa pe primavara asta si-a facut-o.
urzici cu steak de vita

Sezonul 1 al retetei il puteti gasi daca-l cautati.