Tocan De Oaie Ca La Gorj
articol scris de barzuka1 blog epurasha2bb.blog.gustos.ro
Intrucat m-am plimbat pe la nasii mei care sunt din Gorj, Alimpesti si aproape este si Polovragi care mi-e tare drag, am cules cateva retete ale locului.Tocanul e una dintre ele.
O mancarica care s eface musai afra laceaun si cu multa voie buna in jur …
- carne de la 1 miel (se poate face si cu carne de oaie )
- 2 cepe
- 200 g untura de porc/sunca de porc
- sare mare dupa gust
- apa
- verdeata
- 1 cana sau 2 de vin alb
- 1 capatana de usturoi
Pentru a face Tocan iti trebuie o dispozitie buna, aer curat sa-l tragi in plamani si iarba verde sa-ti limpezesti ochii, apoi un ceaun din mosi strabuni si ingredientele delicioase, mielul sa fie proaspat taiat si vinul rece scos in ulcea de pamant.
Iata cum se pegateste acesta reteta:
- se transeaza mielul si se face bucati mici
-se face focul sub ceaun si se pun intai cateva linguri de untura sa sfaraie si se da drumul la carne inauntru.
- se adauga apa pana deasupra carnii si se lasa sa fiarba inabusit.Peste un timp se amesteca si se mai adauga iar apa si tot asa vreme de 2 ore.
-Cam acum ar fi timpul sa adaugam ceapa tocata. sarea si sa lasam sa sfaraie fara a mai adauga apa in ceaun.
De data asta stingem sfaraiala cu vinul rece de butoi si apoi lasam iar impreuna sa se amestece aromele si ultima data cand a cazut carnea de pe oase si s-a format un sos bun pe fundul ceaunului atunci e gata .
Luam de pe foc, punem in farfurii si servim cu usturoi strosit si cu verdeata deasupra.(merge patrunjel, frunze de telina sau de leustean)