Tiramisu
Sursa Tiramisu
articol scris de Oana blog ebunatati.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O reteta clasica dar mereu de actualitate. Trebuie sa recunosc ca am gasit foarte multe retete de "tiramisu original ca in Italia" dar eu m-am oprit asupra celei mai simple si mai bogate in mascarpone. O reteta simpla dar cu un rezultat incantator, plin de savoare:
Ingrediente :
- 500 g branza mascarpone
- 3 oua mari
- 6 linguri de zahar ( eu am folosit doar zahar vanilat)
- un praf de sare
- 350 ml cafea tare
- 10 linguri de Amaretto ( se poate inlocui cu un lichior bun de cafea sau chiar cu cognac de calitate)
- 350 g piscoturi ( 500 g daca folositi si pentru decor )
- cacao pudra pentru ornat ( e musai, ca altfel nu mai e tiramisu)
Partea cu gramajul piscoturilor e discutabila. Data viitoare voi folosi cu siguranta mai putine, imi place sa fie mai cremoasa. Oricum e o chestie de gust si fiecare poate modifica in plus sau in minus pana gaseste proportia perfecta.
Pentru inceput, separam albusurile de galbenusuri. Galbenusul se freaca bine cu 3 linguri de zahar pana se obtine o spuma fina. Albusul se bate spuma cu un praf de sare si apoi se adauga 3 linguri de zahar, batandu-se in continuare pana se intareste.
Peste crema de galbenus se aduga branza mascarpone si se amesteca pana la uniformizare. Se adauga albusul pe care il incorporam cu miscari usoare, de sus in jos, astfel incat crema tiramisu sa fie cat mai aerata. Unii adauga frisca, ca sa fie mai pufoasa, dar mie mi se pare un sacrilegiu adus acestei retete.
Gata crema. Acum sa ne ocupam de "blat"!
Cafeaua se amesteca cu Amaretto si eventual se adauga o lingurita de zahar. Eu nu am pus, piscoturile mi s-au parut suficient de dulci. Aaaa, sa nu uit! Cafeaua e bine sa fie pregatita mai devreme, astfel incat sa fie rece cand inmuiem piscoturile. Daca e prea calda, atunci piscoturile se vor imbata prea tare si li se vor inmuia picioarele. Aluaturile. Blaturile... ce vreti voi :)
Pentru asamblarea prajiturii se inmoaie piscoturile in cafea si se aseaza in forma in care urmeaza sa preparam tiramisu. Inmuierea trebuie sa fie foarte rapida, eu doar le-am asezat pe o parte in cafea, le-am intors si gata ! Cred ca fiecare piscot a stat o secunda mica, doar cat sa guste din cafea.
Peste stratul de piscoturi punem un start de crema, apoi iar piscoturi si iar crema. Eu am pus trei straturi, ultimul e obligatoriu crema. Dam totul la rece pana a doua zi (macar vreo 5-6 ore sa stea, sa se inchege bine). Inainte de servire presaram din belsug cacao, ornam (daca tinem mortis) cu cateva piscoturi si gata !
Cine mai vrea o portie?