Tiramisu De Post
Sursa Tiramisu de post
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu credeati ca se poate, nu-i asa? :)) Ei, bine, s-a putut si s-a mancat pe nerasuflate.
Asadar, blatul:
- piscoturi fara ou, sau
- 1 pahar de 200ml de ulei (merge foarte bine si pe 3 sferturi), 1,5 pahare de apa, 2,5 pahare de faina, 1 pahar de zahar, o lingurita de bicarbonat, 1 pliculet de zahar vanilat. Totul se amesteca bine si compozitia rezultata se pune intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie si se coace ca orice blat de pandispan. Dupa ce o scoateti din cuptor, o lasati sa se raceasca apoi o taiati in doua jumatati, pe verticala.
Crema: un pachet de margarina la temperatura camerei, o cutie mica de frisca lichida vegetala, 5-6 linguri de zahar pudra, intaritor de frisca 1-2 pliculete, o lingurita de cacao, esenta de rom.
Margarina se mixeaza pana devine ca o spuma apoi se adauga frisca lichida si se continua mixatul pana cand crema isi dubleaza volumul. Se adauga lingurita de cacao si zaharul pudra, se mixeaza din nou pt 10-20 de secunde, apoi se adauga esenta de rom, se mixeaza rapid si aceasta, iar daca este necesar se pune si intaritor de frisca.
Siropul: 300 g zahar, 300 ml apa, 2 linguri de ness, o sticluta de esenta de rom sau 100 ml de lichior, whisky, sau rom. Apa si zaharul se pun la fiert si daca doriti siropul mai consistent, lasati sa fiarba pana mai scade, sau puneti mai putina apa. Dupa ce zaharul e complet dizolvat dati deoparte de pe foc si adaugati nesul, amestecand rapid pana se dizolva si acesta, apoi lasati sa se racoreasca si abia dupa aceea adaugati esenta de rom sau alcoolul.
Glazura: o ciocolata cu 85% cacao, o lingura de zahar, 3-4 linguri de apa. Apa si zaharul se pun la fiert pe foc moale, apoi se adauga ciocolata rupta bucatele. Se amesteca des, energic si cand este topita se da deoparte de pe foc continuand amestecatul pana cand este ca o crema groasa si omogena. Se foloseste calda.
Asamblare: intr-o tava curata se pune un strat de piscoturi sau o jumatate de blat, apoi se insiropeaza bine de tot, sa dea siropul pe dinafara. Se unge cu un strat de crema, apoi se aseaza al doilea rand de piscoturi sau a doua jumatate de blat, care se insiropeaza la fel de bine, chiar daca siropul in surplus pare sa curga in crema. Se intinde al doilea strat de crema si se netezeste foarte bine cu o spatula. Peste el se toarna direct glazura de ciocolata, calda, dar nu fierbinte, pentru ca daca e fierbinte, crema se topeste de tot.
Se portioneaza cu un cutit trecut prin apa fierbinte, apoi se da prajitura la rece cateva ore sau peste noapte.
Este un deliciu si chiar unii ar putea sa o aprecieze mai mult decat un tiramisu clasic, cu mascarpone.
Pofta buna! :)
Asadar, blatul:
- piscoturi fara ou, sau
- 1 pahar de 200ml de ulei (merge foarte bine si pe 3 sferturi), 1,5 pahare de apa, 2,5 pahare de faina, 1 pahar de zahar, o lingurita de bicarbonat, 1 pliculet de zahar vanilat. Totul se amesteca bine si compozitia rezultata se pune intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie si se coace ca orice blat de pandispan. Dupa ce o scoateti din cuptor, o lasati sa se raceasca apoi o taiati in doua jumatati, pe verticala.
Crema: un pachet de margarina la temperatura camerei, o cutie mica de frisca lichida vegetala, 5-6 linguri de zahar pudra, intaritor de frisca 1-2 pliculete, o lingurita de cacao, esenta de rom.
Margarina se mixeaza pana devine ca o spuma apoi se adauga frisca lichida si se continua mixatul pana cand crema isi dubleaza volumul. Se adauga lingurita de cacao si zaharul pudra, se mixeaza din nou pt 10-20 de secunde, apoi se adauga esenta de rom, se mixeaza rapid si aceasta, iar daca este necesar se pune si intaritor de frisca.
Siropul: 300 g zahar, 300 ml apa, 2 linguri de ness, o sticluta de esenta de rom sau 100 ml de lichior, whisky, sau rom. Apa si zaharul se pun la fiert si daca doriti siropul mai consistent, lasati sa fiarba pana mai scade, sau puneti mai putina apa. Dupa ce zaharul e complet dizolvat dati deoparte de pe foc si adaugati nesul, amestecand rapid pana se dizolva si acesta, apoi lasati sa se racoreasca si abia dupa aceea adaugati esenta de rom sau alcoolul.
Glazura: o ciocolata cu 85% cacao, o lingura de zahar, 3-4 linguri de apa. Apa si zaharul se pun la fiert pe foc moale, apoi se adauga ciocolata rupta bucatele. Se amesteca des, energic si cand este topita se da deoparte de pe foc continuand amestecatul pana cand este ca o crema groasa si omogena. Se foloseste calda.
Asamblare: intr-o tava curata se pune un strat de piscoturi sau o jumatate de blat, apoi se insiropeaza bine de tot, sa dea siropul pe dinafara. Se unge cu un strat de crema, apoi se aseaza al doilea rand de piscoturi sau a doua jumatate de blat, care se insiropeaza la fel de bine, chiar daca siropul in surplus pare sa curga in crema. Se intinde al doilea strat de crema si se netezeste foarte bine cu o spatula. Peste el se toarna direct glazura de ciocolata, calda, dar nu fierbinte, pentru ca daca e fierbinte, crema se topeste de tot.
Se portioneaza cu un cutit trecut prin apa fierbinte, apoi se da prajitura la rece cateva ore sau peste noapte.
Este un deliciu si chiar unii ar putea sa o aprecieze mai mult decat un tiramisu clasic, cu mascarpone.
Pofta buna! :)